Marknesse Duurzaam praat bewoners bij

26 november 2015

In Marknesse is Buurkracht op een rijdende trein gestapt: Marknesse Duurzaam is al behoorlijk actief in het dorp. Met Buurkracht krijgt die trein nog wat extra vaart. Op 24 november kwamen tientallen bewoners in dorpscentrum De Marke bij elkaar om zich te laten informeren over en inspireren tot gezamenlijke acties om energie te besparen.

Buurkracht img 8638
Inwoners van Marknesse luisteren geïnteresseerd

Hubèr Buijsman trapte de avond af. Hij zette uiteen hoe Marknesse Duurzaam ontstaan is en wat de leden van deze bewonersgroep voor ogen hebben. “We willen onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen. De klimaatverandering tegengaan. Daarvoor kunnen we onze kop niet meer in het zand steken. Die bewustwording willen we een slinger geven. Als we willen bijdragen, moeten we energie besparen en zorgen voor eigen, duurzame energieproductie. Dat is de inzet. Tegelijkertijd willen we ook de welvaart eerlijker verdelen en de sociale samenhang in het dorp vergroten. Dat doen we bijvoorbeeld met het voedselbos waar we hard aan werken. In december gaat het open. Er heeft zich nu ook een tweede basisschool aangesloten die gaat helpen met het onderhoud.”

Daken en vloeren

Toen Hubèr de groep had bijgepraat, kwam Rana Berends van Buurkracht aan het woord. Zij legde uit wat Buurkracht is en hoe Buurkracht bewoners ondersteunt. Daarbij liet ze bijvoorbeeld zien hoe de website werkt, en hoe mensen daar hun eigen energieverbruik kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buurt. Daarnaast heeft energieadviseur Arnold Strijker de energiebesparingsmogelijkheden in het dorp onder de loep te nemen. Hubèr: “In zijn onderzoek heeft hij drie woningen nader bekeken: een vrijstaand huis, een hoekhuis en een rijtjeshuis. Een heel representatieve selectie. Hij maakte duidelijk dat er op veel plaatsen met vloerisolatie snel winst te boeken valt, en dat ook dakisolatie her en der een aantrekkelijke optie is. Spouwmuurisolatie ligt wat minder voor de hand, omdat veel woningen in Marknesse grote raampartijen aan de voor- en achterkant hebben, waardoor er eigenlijk weinig gevel overblijft om te isoleren.”

Isoleren met restmateriaal

Voor vloer- en dakisolatie heeft Marknesse Duurzaam toevallig ook al een interessante aanbieding lopen. “Een bedrijf hier in de buurt gebruikt bij zijn productieproces sterk isolerend plaatmateriaal, polystyreen. Dat zijn platen van 2.60 meter breed, die verzaagd worden tot 2.45 meter. De stroken die daarbij overblijven, kopen wij op. Daar kun je heel goed zelf je dak of vloer mee isoleren. Het mes snijdt aan twee kanten: je verliest minder warmte uit je huis én je geeft restmateriaal een tweede leven.”

Eigen opwek binnen handbereik

De laatste spreker van de avond was Albert Klein Tijssink van de Energiepioniers Noordoostpolder. Hubèr: “We willen samen met de Energiepioniers een pilot starten voor eigen energieopwek via zonnepanelen. De postcoderoosregeling van de overheid lijkt een aantrekkelijke mogelijkheid. Daarmee komt eigen opwek ook binnen handbereik voor bijvoorbeeld huurders, huishoudens met een dak dat niet geschikt is voor zonne-energie of mensen die wat minder kapitaalkrachtig zijn. Albert vertelde bovendien dat de Energiepioniers zich hebben aangesloten bij NLD Energie, een gezamenlijk energiebedrijf van duurzame-energiecoöperaties in het noorden van het land. Daar kunnen bewoners van Marknesse ook klant van worden.

Opmaat naar concrete stappen

Tijdens en na de presentaties kwamen er heel wat vragen en opmerkingen uit de zaal. “Mensen waren heel geïnteresseerd en enthousiast. De volgende ochtend hadden we meteen een aantal nieuwe aanmeldingen op de website van Buurkracht. We inventariseren nu eerst naar welke energiebesparende maatregelen de belangstelling vooral uitgaat. De komende paar maanden hopen we dat nog veel meer mensen op buurkracht.nl aangeven of ze geïnteresseerd zijn in gezamenlijke acties en zo ja, in welke. Dan gaan we kijken of in groepjes offertes kunnen aanvragen en concrete stappen kunnen voorbereiden. Tegen die tijd komt er ook weer een nieuwe bijeenkomst.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?