Mariënheem leert hoe je isoleert

29 november 2017

Duurzaamheid is belangrijk in Mariënheem. Zo hield de buurt in 2016 een wedstrijd om zoveel mogelijk energie te besparen. Het energieverbruik daalde aanzienlijk en er liggen méér kansen om de energierekening naar beneden te brengen. Bijvoorbeeld op het gebied van isolatie. Om buurtbewoners een aantrekkelijk isolatieaanbod te doen en voor te lichten, organiseerde Duurzaam Mariënheem op donderdag 21 november een buurtbijeenkomst. Geïnteresseerd in wat het buurtteam allemaal nog meer doet voor de buurt? Houd dan de buurtpagina goed in de gaten!

Buurkracht foto
Bijeenkomst over isolatie

Een select gezelschap meldde zich op donderdagavond in De Schalm waar de buurtbijeenkomst plaatsvond. “We hadden flinke concurrentie van een bijeenkomst over de N35, een belangrijk onderwerp is voor veel bewoners”, zegt Jos Neulen van de het organiserende buurtteam. “Maar degenen die er waren, hadden veel belangstelling voor isolatie. Niet gek, want isoleren is de gemakkelijkste manier om te besparen op de energierekening. Een aanzienlijk deel van de huizen in de buurt is gebouwd vóór 1990 en niet optimaal geïsoleerd. Daar valt dus nog veel winst te behalen.”

In gesprek met experts

De bijeenkomst had de opzet van een mini-beurs. Nadat Jos een korte aftrap had gedaan, konden de buurtbewoners op eigen initiatief in gesprek met isolatie-experts van verschillende bedrijven. Pluimers uit  Rijssen wist alles te vertellen over spouwmuur- en dakisolatie. Tonzon was aanwezig als specialist in vloerisolatie. Voor wie het allemaal niet duurzaam genoeg kan, bood Iso-vlas uitkomst, een bedrijf dat uitsluitend isoleert met natuurlijke materialen. Buurkracht gaf uitleg over de warmtebeeldcamera die Mariënheem te leen heeft. Daarmee kun je op een koude avond precies zien waar de warmte uit huis weglekt.

Scherpe korting op isolatie

De bedrijven hadden niet alleen een antwoord op alle vragen van de bezoekers, ze hadden ook een scherpe korting voor bewoners van Mariënheem. “Die liep op tot wel 20 procent”, zegt Jos. “Dat viel in goede aarde. Bijna iedereen heeft een aanvraag gedaan voor een vrijblijvende offerte.” Bewoners van Mariënheem die niet aanwezig konden zijn bij de bijeenkomst en toch interesse hebben in isolatie, raadt Jos aan direct contact op te nemen met de bedrijven.

Doe-het-zelftips

Ondanks alle aanwezige expertise, is het redelijk simpel om zelf alvast de isolatiewaarde van een huis te verbeteren. Dat bleek uit het verhaal van klussers van bouwmarkt Formido Raalte. Zij gaven tijdens de bijeenkomst handige tips om zonder ingrijpende maatregelen de warmte binnenshuis te houden. Bijvoorbeeld met radiatorfolie en tochtstrips onder de deuren. “Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar soms moeten mensen er toch even op gewezen worden”, zegt Jos. “Bovendien werd er stap voor stap uitgelegd hoe je dat folie aanbrengt.”

Meer acties

Jos is blij met de belangstelling voor isolatie. Bewoners die nog gebruik willen maken van de acties, kunnen via de buurtpagina bij het buurtteam contactgegevens aanvragen van de aanbieders. Daar kunnen ze ook terecht als ze warmtebeelden van hun huis willen. In de toekomst volgen er meer besparingsacties, waaronder de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Voorlopig richten Jos en de rest van het team zich op verduurzaming van de collectieve gebouwen in het dorp. Zo krijgen de sporthal en het gemeenschapscentrum zonnepanelen op het dak en ledverlichting. In de kerk wordt een nieuwe, veel zuiniger cv-installatie aangebracht. De oude dateert uit 1973. “We hebben een aanvraag gedaan voor subsidie en het wachten is nu op de uitkomst.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?