Mag ik even binnen kijken?

16 oktober 2014

Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht is vaste gast in Buurkrachtbuurten. Als energieadviseur inventariseert hij waar de besparingsmogelijkheden zitten. Zo lichtte hij voor Buurkracht al bijna vijftig woningen door en praatte hij buurtbewoners daarover bij op tientallen buurtbijeenkomsten. “Leuk!”

“Wat ik voor Buurkracht doe, is heel anders dan ik gewend ben”, vertelt Mark. “Normaal onderzoek ik niet alleen de besparingsmogelijkheden in een huis, maar stel ik ook meteen een plan van aanpak op: welke maatregelen zijn nuttig, wat doe je eerst, wat kost dat? Daar hangt een offerte aan en als die akkoord is, gaan we de besparingsmaatregelen ook uitvoeren. Voor Buurkracht nemen we juist één woning uit een buurt onder de loep als referentie. Om bewoners van de hele buurt een idee te geven van wat ze kunnen besparen en met welke maatregelen. Ik maak daarnaast ook altijd een ronde door de buurt om een algemene indruk op te doen: liggen de daken gunstig voor zonnepanelen, is er veel dubbel glas? En wat me zo verder opvalt.”

Grote variatie

Het idee om één woning te onderzoeken is goed, vindt Mark. “Mensen hebben natuurlijk vooral wat aan mijn presentatie als hun eigen huis lijkt op de woning die ik in detail heb bekeken. In wijken die in dezelfde periode en in dezelfde stijl gebouwd zijn, is dat vaker het geval dan in buurten waarin alle huizen verschillend zijn.” In een jaar Buurkracht heeft Mark de meest uiteenlopende huizen bekeken. “Van heel nieuwe huizen waar al veel is gedaan tot stokoude woningen waar nog op alle fronten te besparen valt. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald woningtype, maar ik vind het wel leuk als ik zaken met zekerheid kan constateren. Vloerisolatie is bijvoorbeeld soms lastig vast te stellen. Dan moet ik in mijn advies afgaan op bouwjaar, -stijl en Bouwbesluiten.”

Er komt iets los

Zijn bevindingen presenteert Mark altijd op de buurtbijeenkomsten. “Je voelt op zo’n bijeenkomst meestal wel aan of de buurt er klaar voor is. Soms slaan de presentaties niet zo aan, maar meestal zijn de mensen juist heel enthousiast en stellen ze leuke vragen. Dan voel je dat er echt iets loskomt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?