Maak kans op een straatfeest met het ... Klimaatstraatfeest

20 september 2016

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, barst alweer voor de negende keer het Klimaatstraatfeest los. Een gezellige energiebespaarwedstrijd tussen straten in het hele land. Ontdek waarom het dit jaar voor Buurkrachtbuurten extra aantrekkelijk is om mee te doen.

Buurkracht buurkracht foto bew
Bregtje van Klimaatstraatfeest

Net als bij Buurkracht gaan bij het Klimaatstraatfeest energie besparen en gezelligheid hand in hand. Een mooie basis voor samenwerking. “Vorig jaar hebben we samen al een paar leuke acties bedacht voor deelnemers”, vertelt projectleider Bregtje Bos van het Klimaatstraatfeest. “Dit jaar gaan we nog veel intensiever samenwerken. Zo wordt het mogelijk dat in Buurkrachtbuurten verschillende straten het tegen elkaar gaan opnemen. Die krijgen zo hun eigen competitie bínnen de landelijke competitie. Ook kunnen Buurkrachtbuurten onderling de strijd aangaan.” De hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest is een straatfeest ter waarde van vijfduizend euro.”

Dubbel in de prijzen

Omdat Buurkrachtbuurten al met energiebesparing bezig zijn, maken ze ook een goede kans om hoog in de landelijke ranglijsten van het Klimaatstraatfeest terecht te komen, denkt Bregtje. “Zeker als ze in de wedstrijdperiode – die loopt tot en met 31 maart 2017 – gezamenlijk maatregelen treffen zoals isolatie of dubbel glas. Daar zijn veel punten mee te verdienen. Zo kun je zelfs dubbel in de prijzen vallen.”

Waanzinnig fanatiek

Het Klimaatstraatfeest wordt de afgelopen jaren steeds een beetje spannender doordat er steeds meer straten meedoen. “Sommige zijn waanzinnig fanatiek”, zegt Bregtje. “Dat is hartstikke leuk. En het levert vaak heel creatieve buurtacties op. Zo heeft in De Vloedgraven in Den Ham, de winnende straat van vorig jaar, iedereen een dag z’n autosleutels ingeleverd. Er is een gloeilampenpolitie door de straat gegaan om overal ledlampen in te draaien en er werden spelletjesmiddagen georganiseerd waar energiebesparing ook centraal stond. Dat heeft de bewoners een supergezellig straatfeest opgeleverd. Zo draagt het Klimaatstraatfeest ook bij aan de band in de buurt. En het mooie is: de bewoners van de Vloedgraven hadden de smaak zo erg te pakken, dat ze met omringende straten een eigen Buurkrachtbuurt zijn begonnen.”

Binnenkort aanmelden

Op 10/10, de Dag van de Duurzaamheid, gaat het Klimaatstraatfeest van start en kunnen bespaarders uit het hele land zich aanmelden met hun straat, buurt, team of vereniging. Buurkrachtbuurten kunnen hier alvast kijken wat meedoen allemaal oplevert. Inschrijven gaat via klimaatstraatfeest.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?