Loppersum proeft aan inductiekoken

26 april 2018

De informatieavond ‘inductiekoken’ bij Technisch Expert Jansen in Uithuizen op 24 april was een succes. Het evenement was al ruim van tevoren volledig volgeboekt. Henriëtte Wieringa-Kersaan van het organiserende buurtteam uit Loppersum: “We willen van het gas af en koken op inductie is dan een relatief eenvoudige eerste stap.” Kon je er niet bij zijn? Bij voldoende belangstelling volgt in het najaar nog een avond inductiekoken. Meld je nu al aan via de buurtpagina.

Buurkracht inductie koken detail foto 1200x800
Loppersum proeft aan inductiekoken

De groep van 18 inwoners van Loppersum werd hartelijk ontvangen met koffie en hapjes in de winkel van Jansen. Vervolgens legde Herald Jansen, accountmanager van verschillende witgoedmerken, uit wat inductiekoken nu eigenlijk is en welke soorten platen er zijn. Henriëtte: “Anders dan bij keramische en elektrische kookplaten, wordt bij inductie de plaat zelf niet warm. Magnetische inductiestroom zorgt dat de bodem van de pan warm wordt.” Er zijn inductieplaten met uiteenlopende vermogens en verschillende maten, afhankelijk van wat je nodig hebt. Ze zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 500,-.

Net zo lekker

Dat je op inductie net zo lekker en makkelijk kunt koken als op gas, demonstreerde hobbykok Bernadette op het kookeiland in de winkel. Ze liet zien hoe snel de plaat reageert en hoe je kookt en braadt. Henriëtte: "Koken op inductie is anders dan koken op gas. Bij gas is aan aan en uit uit. De warmte is er dus meteen volop en is meteen weg bij het uitdraaien van het gas. Bij inductiekoken wordt de plaat langzamer warm en hij koelt ook langzamer af. Dat is even wennen, maar prima te doen!"

Aanpassingen of niet?

De servicemonteur van het huis uit ging in op de vraag of je voor inductiekoken aanpassingen nodig hebt in je meterkast. Henriette: “Tegenwoordig zijn er Smart inductieplaten waarvoor je niets hoeft aan te passen, die kun je gewoon op 220 Volt aansluiten. Maar voor de meeste platen heb je een of twee extra fasen nodig. En ben je een echte hobbykok die vier pitten op vol vermogen wil gebruiken, dan moet je denken aan een extra groep in de meterkast voor krachtstroom.”

Gratis advies

Henriëtte is tevreden over de avond. “De sfeer was goed en informeel. Iedereen voelde zich vrij om vragen te stellen en de helft van ons heeft zich ingetekend voor een gratis advies. Een adviseur van Jansen komt dan bij je thuis en adviseert over de meest geschikte inductiekookplaat en de gewenste aansluiting. Hij kijkt dan ook of je nieuwe pannen nodig hebt. Dorpsgenoten die dit ook interessant vinden, kunnen contact met ons opnemen via de buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?