Loppersum gaat versterken combineren met besparen

10 juli 2017

De Raadszaal van het gemeentehuis in Loppersum zat op 4 juli goed vol. Ruim 50 dorpsgenoten kwamen er bij elkaar om zich te laten voorlichten over de mogelijkheden om hun woningen niet alleen te versterken, maar meteen ook energiezuiniger en/of levensloopbestendig te maken. Wie hierover een uitgebreid persoonlijk advies wil tegen een sterk gereduceerd tarief (€ 62,50 in plaats van € 125,-), kan zich direct aanmelden

Buurkracht img 20170704 wa0015
Veel belangstelling voor persoonlijk energieadvies

Omdat Loppersum in het epicentrum van het Groningse aardbevingengebied ligt, is het dorp ingedeeld in fase 1 van de versterkingsoperatie. “Op dit moment vinden er inspecties van onze huizen plaats”, vertelt Ger van Dam van het team dat de bijeenkomst organiseerde. “Dat gebeurt grondig: er worden 3D-scans gemaakt op basis waarvan een gespecialiseerd bedrijf berekent wat per woning nodig is om een eventuele volgende zware aardbeving goed te doorstaan. Op die analyses moeten we nog ongeveer een halfjaar wachten. Dat geeft ons mooi de tijd om alvast de koppelkansen te verkennen: hoe kunnen we onze huizen versterken én verduurzamen? Daar ging de avond over. En gezien de grote opkomst hebben veel dorpsgenoten daar belangstelling voor.”

Baat bij gasloos

In zijn inleiding op de avond ging Ger hier nog wat dieper op in. “Als er één gemeente is die er baat bij heeft als we met z’n allen zo snel mogelijk van het gas af zijn, dan is het Loppersum wel. Daar kunnen we zelf aan bij te dragen. Velen van ons krijgen straks € 4.000,- te besteden om bij de versterking meteen ook maatregelen te nemen om hun huis te verduurzamen. Een fors bedrag. Maar hoe kunnen we dat het beste besteden? Bij die keuze kunnen veel dorpsgenoten nog wel wat ondersteuning gebruiken.”

Subsidie voor energieadvies

Dankzij het buurtteam kunnen huishoudens in Loppersum die ondersteuning nu heel voordelig krijgen. Ger: “Een goede afweging begint bij bewustwording en inzicht. Onder dat motto hebben we subsidie aangevraagd en gekregen van het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts. Daarmee zorgen wij dat dorpsgenoten 50 procent korting krijgen op een deskundig persoonlijk energieadvies van onafhankelijk adviesbureau Ecocert.” Energieadviseur Maarten den Ouden van Ecocert was bij de bijeenkomst aanwezig om uit te leggen wat zo’n persoonlijk advies inhoudt. Ger: “Hij gaf eerst een overzicht van de maatregelen waar je aan kunt denken als het gaat om de koppeling van versterking en verduurzaming van je woning: wat kun je doen met je wanden, je vloeren? Je dak? Hoe pak je het aan?”

Slimme tips

Maarten had ook al een voorbeeldwoning onder de loep genomen. Henriëtte Wieringa, die in het huis woont dat Maarten onderzocht heeft, vertelde hoe ze het persoonlijke advies heeft ervaren en wat ze eraan gehad heeft. “Zij is echt vooruit geholpen”, zegt Gert. “Zo had ze al materiaal in huis gehaald om de schuine schotwanden op zolder aan de binnenkant te isoleren. Maar de zolder is slecht toegankelijk en wordt dan ook eigenlijk niet gebruikt. Het advies van Maarten: niet het dak, maar de vloer van de zolder isoleren. Makkelijker én goedkoper en in dit geval even effectief. Een tweede tip die ze ter harte gaat nemen, is om het atelier van haar man die beeldhouwt, te voorzien van infraroodverwarming. Dat scheelt flink in het gasverbruik.”

Profiteer van voordelig persoonlijk energieadvies

Het rapport van de energieadviseur lag na afloop ter inzage op een tafel, zodat iedereen meteen kon zien wat je kunt verwachten voor € 62,50. Op diezelfde tafel lag ook een intekenlijst, die aan het eind van de avond al aardig gevuld was. Ger is dik tevreden: “De opkomst was goed, je merkt dat het onderwerp dorpsgenoten echt bezighoudt. Ze stelden zich ook heel actief op tijdens de bijeenkomst, met veel - soms ook kritische - vragen. Dat is alleen maar goed. Ik ben benieuwd wat er uit de energieadviezen komt. Het zou mooi zijn als we straks ook samen kunnen optrekken om verduurzamingsmaatregelen te nemen. Er zijn nog persoonlijke energieadviezen met korting te vergeven: meld je daarvoor snel aan via de buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?