Loppersum bereidt zich voor op slim versterken

04 april 2018

Loppersum ligt boven op de gasbel en de versterkingsoperatie is al in volle gang. De bewoners willen van de nood een deugd maken en hun woning meteen ook verduurzamen. Op 3 april kwamen ze massaal naar het gemeentehuis om te horen hoe ze dat het beste kunnen aanpakken en hoe ze in aanmerking kunnen komen voor € 7.000,- subsidie. Ze krijgen daarbij volop steun van het buurtteam en LOPEC. Kijk voor hun aanbod op de buurtpagina.

Buurkracht 25bf3dff fc0e 48f9 b884 b6e0876fc878 %2812
Loppersum bereidt zich voor op slim versterken

De directe aanleiding voor de bijeenkomst waren de aardbevingen en de versterkingsoperatie. Maar Ger van Dam van het buurtteam benadrukte in zijn welkomstwoord dat de zorg voor het klimaat minstens zo belangrijk is. “Er zijn klimaatafspraken gemaakt in Parijs, we hebben een Nationaal Energieakkoord en ook in Loppersum zelf zijn we samen overeengekomen dat we in 2030 volledig fossielvrij willen opereren. De versterkingsoperatie is een mooi moment om te kijken hoe ieder van ons daaraan kan bijdragen. Als je huis toch op de schop gaat, probeer dan van het gas af te komen, je eigen energie op te wekken en je woning zo comfortabel mogelijk te maken.”

Energiescan met korting

Wat je allemaal kunt doen om je woning energiezuinig, gasvrij en comfortabel te maken vertelde adviseur Jos Bosscher van Ecocert. In zijn presentatie ging hij in op de mogelijke maatregelen, zoals isolatie van dak, muren en vloer, isolatieglas, zelf of collectief energie opwekken, warmtepompen en zonneboilers. “Lopersummers die een persoonlijk advies willen, kunnen een energiescan aanvragen met 50 procent korting. Een energieadviseur kijkt dan naar je energieverbruik, de bouwkundige staat van je woning en zet op een rij welke maatregelen in jouw woning het meest lonend zijn.”, zegt Ger. Vraag hier een energiescan aan.

Goede voorbereiding handig

Hoe nuttig zo’n persoonlijk energieadvies kan zijn, vertelde een bewoonster uit eigen ervaring. Ger: “Ze heeft een woning zoals er hier veel staan: vrijstaand en relatief oud met een enkelsteens muur. Isolatie stond voorop blijkt uit het advies.” Uit de zaal kwam de vraag of het wel zinvol is je bezig te houden met isolatie als je woning nog versterkt moet worden of misschien wel moet worden gesloopt. Ger: “Investeren heeft nog geen nut. Maar het is wel belangrijk om je nu al goed voor te bereiden, zodat je straks spijkers met koppen kunt slaan. Je hebt nu nog mooi de tijd om rustig alle opties op een rij te zetten en uit te zoeken wat dat kost.”

Meer over de subsidie

Een vertegenwoordiger van de Nationaal Coördinator Groningen vertelde vervolgens kort over de stand van zaken rond de versterkingsoperatie en over de subsidie. “Je kunt € 7000,- subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, en voor duurzame installaties die niets met gas te maken hebben, zoals warmtepompen of zonnepanelen. Ook voor je deelname in collectieve wind- of zonneprojecten van LOPEC mag je het geld gebruiken. Let wel goed op: je mag maar één keer een subsidieaanvraag indienen. Dus als je het volledige bedrag wil benutten, moet je in één keer een totaalpakket aanvragen voor dat bedrag. Ook dat pleit ervoor om je nu al goed voor te bereiden op wat je wilt doen.” Of het recente besluit van minister Wiebes om de gaswinning per 2030 te stoppen nog gevolgen zou hebben voor de versterking, daar kon NCG nog niets over zeggen.

Ga naar de buurtpagina voor alle activiteiten

Voor bewoners die zich willen oriënteren op hun energieverbruik en meer willen weten over de verschillende maatregelen wordt er de komende tijd van alles georganiseerd. Een greep uit het aanbod: “Bewoners kunnen zich aanmelden voor de workshop Inductiekoken bij installateur Jansen in Uithuizen op 24 april, op 14 april is er een Energiemarkt in Stedum en op 12 april organiseren we zelf een bijeenkomst waarin we samen met bewoners concreet aan de slag gaan met de verduurzaming van hun woning.” Op de buurtpagina staan alle activiteiten op een rij en kun je je alvast aanmelden.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?