Loosbroek van start met energiebesparing

23 september 2013

Buurkracht beeld bij artikel1
Samen energie besparen in Loosbroek

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, gaat de Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) samenwerken met Buurkracht. Het doel: bewoners van Bernheze ondersteunen bij besparingsmaatregelen, te beginnen in Loosbroek. Op 10 oktober kunnen inwoners zich vanaf 20.30 uur laten informeren tijdens een buurtbijeenkomst in gemeenschapshuis de Wis. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Met deze samenwerking zet BECO een nieuwe stap naar een duurzame energievoorziening voor heel Bernheze. “Energie is een eerste levensbehoefte”, aldus John van Krieken, initiatiefnemer van BECO. “Maar als we niks doen, zijn we straks afhankelijk van een paar heel grote energiebedrijven, die alleen op kortetermijnwinst uit zijn en vooral energie opwekken uit fossiele brandstoffen. Die zijn belastend voor het milieu en bovendien niet onuitputtelijk. Wij willen de energierekening betaalbaar houden, liefst schone energie gebruiken en samen werken aan creatieve oplossingen. Zo bieden we zonnepanelen aan, delen we Energiekoffers met handige hulpmiddelen uit en organiseren we Energiecafés, informatiebijeenkomsten over besparingsmaatregelen. Samen met Buurkracht, een initiatief van Enexis, kunnen we de doelstellingen van BECO nog steviger op de kaart zetten. En nog meer mensen in Bernheze enthousiasmeren om bewust met energie om te gaan.”

Laagdrempeliger

BECO en Buurkracht bundelen allereerst de krachten in Loosbroek. Ze brengen bewoners bij elkaar om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Zodat dit voor hen laagdrempeliger wordt omdat ze zich aan elkaar kunnen optrekken en de taken kunnen verdelen. Voordelig omdat ze samen offertes kunnen aanvragen. En leuker omdat ze er niet alleen voor staan. BECO trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien levert Buurkracht een geavanceerd online platform waar bewoners hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren.

Het begint met enthousiasme

Welke besparingsmaatregelen Loosbroek gaat aanpakken, ligt nog open. John: “Daar hebben we de buurtbijeenkomst voor. Ik hoop dat daar veel mensen naartoe komen en enthousiast raken. In mijn eigen huis heb ik met een aantal besparingsmaatregelen de rekening behoorlijk omlaag gekregen. Ik ben er bewust mee bezig vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen. En om te laten zien dat het echt scheelt in de portemonnee. Als dat er straks toe bijdraagt dat huishoudens in Loosbroek besluiten om bijvoorbeeld hun huis beter te isoleren, vind ik dat mooi. Bij mij is niet veel winst meer te halen, maar een zonneboiler heb ik nog niet. Als dat een buurtactie wordt, doe ik daar aan mee.”

Over BECO

De Bernhezer Energie Coöperatie is een groep mensen in Bernheze die een duurzame energievoorziening in de gemeente nastreeft. Bijvoorbeeld door de collectieve inkoop van duurzame energie en door inwoners te stimuleren hun energiegebruik in huis terug te dringen.

Neem voor meer informatie contact op met John van Krieken van BECO (john.van.krieken@home.nl) of met Buurkracht (service@buurkracht.nl). Of kijk op www.bernhezerenergie.nl en www.buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?