Loosbroek gaat voor zonnepanelen

30 januari 2014

loosbroek bijeenkomstDe energiebesparingskoorts is goed toegeslagen in Loosbroek. Bewoners van het dorp volgen sinds kort hun energieverbruik online via buurkracht.nl en proberen lager uit te komen dan hun buurtgenoten. Ondertussen bereiden ze samen besparingsacties voor. Verschillende woningen krijgen binnenkort zonnepanelen op het dak. Daarmee is Loosbroek de eerste Buurkracht-buurt in Nederland die echt aan de slag gaat.

Sinds afgelopen najaar brengen John van Krieken en nog enkele buurtbewoners de Loosbroekers bij elkaar om besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Het initiatief kwam van de Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) en Buurkracht ondersteunt de buurt. Op de website van Buurkracht kunnen deelnemers zich onder meer inschrijven voor buurtacties, offertes delen en hun energieverbruik vergelijken. Al ruim zestig Loosbroekse huishoudens hebben zich al aangemeld. Daarmee loopt het dorp aan kop, op de voet gevolgd door Oss en de Bomenbuurt in Berkum. John van Krieken van BECO: “Het aantal bezoeken aan onze speciale buurtpagina’s neemt snel toe. Vooral die vergelijking met het energieverbruik van de buurt heeft mensen wakker geschud. Mensen zien opeens dat ze meer gas en elektriciteit verbruiken dan buren die in eenzelfde soort huis wonen. Daar waren ze zich niet van bewust. Ze willen nu weten waar dat aan ligt en er iets aan doen.”

Kant-en-klare pakketten

Wethouder duurzaamheid Hans van der Pas van de gemeente Bernheze is enthousiast: “Dit soort initiatieven stimuleren wij als gemeente graag. Het succes van Loosbroek is boven verwachting, met 25 deelnemers waren we al blij geweest. Vorstenbosch, ook onderdeel van Bernheze, kijkt met belangstelling naar wat hier gebeurt. Zo vervult dit initiatief een mooie voortrekkersrol.” In Loosbroek gaat nu de allereerste buurtactie van start: de installatie van kant-en-klare pakketten zonnepanelen via BECO. Van Krieken: “Bij de deelnemers die zich daarvoor gemeld hebben, komt een installateur langs om een persoonlijke offerte te maken. Ik verwacht dat we over een paar maanden heel wat zonnepanelen rijker zijn in Loosbroek.”

Wie zich nog niet heeft ingeschreven op buurkracht.nl, of rechtstreeks bij de initiatiefnemers, is nog niet te laat. “Hoe meer deelnemers, hoe beter”, aldus Van Krieken. “Voor de gemeente, maar ook voor de bewoners zelf. De meeste kunnen met één eenmalige uitgave makkelijk € 350,- per jaar besparen. Dat zie ik dagelijks om me heen. En als mensen hulp nodig hebben bij het aanmelden of het activeren van hun slimme meter, kunnen ze altijd contact met me opnemen.”

Over Buurkracht en BECO

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. om buurtinitiatieven op het gebied van energiebesparing te ondersteunen. De Bernhezer Energie Coöperatie is een groep mensen in Bernheze die een duurzame energievoorziening in de gemeente nastreeft. Bijvoorbeeld door de collectieve inkoop van duurzame energie en door inwoners te stimuleren hun energiegebruik in huis terug te dringen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?