Lomm gaat los met isolatie- en zonnepanelenactie

17 november 2017

Volle bak in de Pastoorshof in Lomm op donderdag 16 november. Tegen de zestig dorpsgenoten kwamen daar bij elkaar voor de dorpsbijeenkomst over samen energie besparen. Ze kregen direct mooie aanbiedingen voorgeschoteld: voor isolatie en zonnepanelen. Tientallen aanwezigen vroegen nog dezelfde avond een persoonlijke offerte aan. Meer weten of ook meedoen? Ga dan naar onze dorpspagina.

Buurkracht 1116 foto bb lomm
Buurkracht Lomm succesvol van start. Doe je ook mee?

Rob Willemse van het organiserende buurtteam opende de avond met een hartelijk welkom voor alle aanwezigen. Hij schetste kort hoe in Lomm al een paar jaar gewerkt wordt aan verduurzaming. Zo bereidt een groep jonge inwoners een ‘zonnebos’ voor op de grote rotonde en is de dorpsraad met bedrijven op industrieterrein Spikweien in gesprek over onder andere collectieve zonnedaken of misschien wel een warmtenet. En nu is er dan ook een buurtteam gevormd dat dorpsgenoten in beweging wil brengen om hun eigen huizen aan te pakken.

Inzicht in verbruik voorop

Daarbij krijgt het team ondersteuning van Buurkracht – een maatschappelijk initiatief van verschillende netbeheerders dat al ruim 230 buurten en dorpen in Nederland met raad en daad bijstaat. Buurtbegeleider Patricia Vinclair legde uit hoe dat werkt en wat Buurkracht concreet kan betekenen voor Lomm. Inzicht geven in het eigen energieverbruik en de besparingskansen staat daarin voorop. Daarom heeft Buurkracht bijvoorbeeld onafhankelijk energieadviseur Marloes Bosman ingeschakeld om de energiebesparingskansen in Lomm in kaart te brengen. Ook zij was aanwezig om haar bevindingen te delen.

Herkenbaar lokaal voorbeeld

Wim Weijs, voorzitter van de dorpsraad en lid van het buurtteam: “Marloes heeft een ronde door Lomm gemaakt en één woning vrij grondig onder de loep genomen: een vrijstaand huis uit 1973 zoals er wel zestig in het dorp staan. Voor bewoners was dat dus een heel herkenbaar voorbeeld. En zoals te verwachten was, viel in deze woning nog veel energiewinst te halen: vooral met muur-, dak- en vloerisolatie. Dat ontbrak allemaal nog. Ik denk dat dit voor veel meer van dit soort huizen geldt, dus er is nog genoeg te doen.”

Korting op zonnepanelen

Om de vaart erin te houden, heeft het buurtteam direct twee aantrekkelijke acties geregeld voor het dorp. Ten eerste voor zonnepanelen, want uit een peiling onder dorpsgenoten komt naar voren dat daar veel belangstelling voor is. “Daarvoor hebben we CMS Energiesystemen geselecteerd, een partij die goed bekend staat in de regio en die ook sponsor is van ons zonnebos. Bovendien biedt dit bedrijf een mooie korting op twee verschillende systemen, die oploopt naarmate meer dorpsgenoten meedoen. Directeur John Wismans lichtte zijn aanbieding uitgebreid toe. Daarbij legde hij ook uit hoe zonnepanelen werken, waar je op moet letten, wat ze ongeveer kosten en opbrengen.”

Isolatie-actie

Ook Isolatie.com, de leverancier met wie het buurtteam afspraken heeft gemaakt over isolatiemaatregelen, presenteerde zijn aanbod. Wim: “Dit bedrijf heeft eerder in America hier vlakbij heel veel werkzaamheden verricht, ook in het kader van een Buurkracht-actie. Wij zijn bij het buurtteam daar te rade gegaan en zij waren erg enthousiast. Dat gaf voor ons de doorslag. Als je bij dit bedrijf aanklopt, komt er eerst iemand bij je thuis langs om de situatie op te nemen: is je muur, dak of vloer geschikt voor isolatie? Zit er vocht in de muren? Zit er misschien al isolatie in? Op basis daarvan krijg je dan een persoonlijke offerte.”

Meedoen kan nog

Voor beide acties was direct veel animo. “Het isolatiebedrijf heeft een stuk of 15 offerteaanvragen mee naar huis genomen”, zegt Wim. “En ook CMS heeft heel wat namen genoteerd. We zetten alle informatie over de acties ook op onze dorpspagina en op de nieuwe website van de dorpsraad die binnenkort live gaat. Zodat iedereen de aanbiedingen nog eens rustig kan bekijken en alsnog een persoonlijke offerte kan aanvragen. Hoe meer deelnemers, hoe beter natuurlijk: voor onze portemonnee én het milieu.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?