Loesje-workshop leidt tot mooie spreuken

08 september 2016

Schrijven als Loesje, wie wil dat niet een keer proberen? Op 31 augustus kregen tien leuke Buurkracht-volgers die kans tijdens een Loesje-workshop in het Arnhemse café ’t Moortgat. Pure hersengymnastiek die spitse vondsten opleverde.

Buurkracht img 7979 klein
De Loesje-auteurs

Het leven op de wereld beter en mooier maken. Voor Loesje is dat geen luchtkasteel. Het is ook niet iets dat je moet overlaten aan bazen, deskundigen of begeleiders. Dat doe je samen, met elkaar. En daarom is Buurkracht fan van ‘samen energie besparen’ en van Loesje.

Waar het ooit begon

De locatie was niet toevallig gekozen: het verhaal gaat dat de eerste Loesje-posters in de jaren tachtig in café ’t Moortgat zijn ontstaan. Dat bracht de stemming er meteen in. Tijdens het voorstelrondje bleek het gezelschap uit alle windstreken te komen, van Rotterdam tot Enschede. “Iedereen had er zin in”, vertelt Farah, die namens Loesje de workshop begeleidde. En het begon al goed, met een opwarmertje vrij associëren. Vertel bijvoorbeeld een verhaal waarin een aardbei en een windmolen voorkomen. Of twee andere begrippen die ver van elkaar liggen.

Anders denken

De deelnemers brachten het er prima vanaf. Ook toen ze in de tweede ronde een ode aan een bekend persoon moesten schrijven namens een keukenvoorwerp. IJsmachine bezingt Albert Verlinde, bijvoorbeeld, of eiersnijder prijst koningin Maxima de hemel in. Farah: “Zo word je uitgedaagd om anders te gaan denken. Om eens een ander perspectief in te nemen. Via dit soort oefeningen, waarbij allerlei papieren rondgaan en deelnemers hun hersenspinsels aan elkaar voorlezen, komen we uiteindelijk uit waar we zijn willen: echte Loesje-spreuken. Daar zaten deze keer echte pareltjes tussen, zoals ‘Heb ik jarenlang doorgeleerd, blijkt gezond boerenverstand ineens weer hip te zijn.’ En: ‘Kom van dat dak af. Er moeten zonnepanelen op.’”

Rondje langer

Ron Louwman uit Buurkrachtbuurt Hintham-Zuid kijkt terug op een geanimeerde, creatieve middag. “Toen ik een oproepje in de nieuwsbrief van Buurkracht zag, heb ik me opgegeven. Ik verzamel al jaren spreuken en uitspraken. Vroeger had ik mijn hele toilet vol hangen, maar inmiddels bewaar ik alles digitaal en heb ik er een hele website mee ingericht. De Loesje-workshop leek me dan ook heel leuk. En dat was hij ook. Interessant om eens kennis te maken met de methodiek van Loesje en op een andere manier over thema’s als energie besparen en windmolens na te denken – want de opdrachten hadden wel íets met Buurkracht te maken. Van mij had het wel een rondje langer mogen duren!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?