Loesje kun je leren

16 december 2015

Hoe maak je spreuken die blijven hangen? Die je met een knipoog aan het denken zetten? Op 23 november kregen 12 enthousiaste energiebespaarders de fijne kneepjes toegespeeld tijdens een heuse Loesje-workshop in Arnhem, de geboortestad van Loesje.

Buurkracht img 6118
Alle deelnemers van de Loesje-workshop

De Loesje energie besparenworkshop was een initiatief van Buurkracht in samenwerking met Loesje. Café ’t Moortgat, de plaats van handeling, was geen toevallig gekozen locatie. Volgens velen zijn de eerste Loesje-posters in de jaren tachtig in dit café ontstaan. De eigenaar kan precies aanwijzen waar de bedenkers toen zaten. Op deze bijna heilige plek mochten de deelnemers een beetje in hun voetsporen treden. Zoals Erwin van de Sande uit Princenhage, die met de inzending van zijn ‘groene voornemen’ een plaatsje in de groep had weten te veroveren. “Ik zag de wedstrijd op buurkracht.nl pas op het laatste moment”, zegt hij. “Toevallig kwam ik net van het sporten. Ik heb toen snel ingevuld dat ik meer wilde bewegen. Dan krijg je het vanzelf warm en kan de kachel omlaag.”

Schrijfoefeningen

Loesje energie besparenBuurkracht had ook enkele plaatsen weggegeven via Nudge en het Klimaatstraatfeest. Zo greep Rens van der Linden zijn kans toen hij een oproep zag van Nudge. “Die Loesje-workshop wilde ik graag bijwonen. Ik wil in mijn buurt graag aan de slag met anderen. Het lijkt me leuk om te kijken of je met pakkende spreuken iets op gang kunt brengen.” De creativiteit van de deelnemers werd in elk geval flink uitgedaagd. Rosanne en Maartje, net als Loesje zelf zonder achternaam, begeleidden de workshop. Na een korte inleiding over het ontstaan van Loesje gingen ze direct door met schrijfoefeningen. Daarbij werd de deelnemers bijvoorbeeld gevraagd de eerste gedachte op te schrijven die hen te binnen schoot. En hun blaadje dan door te geven. Waarna een ander daaronder een object moest beschrijven dat zich in de ruimte bevond. En zo verder. Na vier keer doorschuiven kregen ze de opdracht om de losse gedachten op de blaadjes in één verhaaltje te verwerken.

Originele vondsten

Loesje energie besparenStap voor stap werkten ze toe naar een serie uitspraken die zó op een Loesje-poster kunnen. Zoals ‘Hoge drempels neem je makkelijker als je in beweging bent’. Of ‘Je kunt beter het glas heffen dan scherven rapen.’ Zo leverde een paar uur de gedachten de vrije loop laten originele vondsten op. Rens is zo enthousiast dat hij zich meteen wil aanmelden bij een schrijfclubje in Amsterdam. Ook Erwin zou zich wel verder in de Loesje-kunst willen verdiepen. “Ik kan me zo voorstellen dat we daar in onze Buurkrachtbuurt iets mee kunnen doen om buurtgenoten verder aan het denken te zetten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?