LIVE deze week: interviews op straat met Buurkracht

21 februari 2015

onderzoek buurkracht Buurkracht is niet alleen bezig met energie besparen, maar ook met onderzoek in de buurt. Waarom meldt de ene zich nou wel aan en de andere niet? Waarom treft de een wel een besparende maatregel en de volgende niet? Dat vertelden de inwoners van Rolde, Leeuwarden, Dongen, Den Dungen en Oss. 

21 februari. De straatinterviews zijn ondertussen voorbij en de enquêtes uit de buurten zijn nagenoeg allemaal binnen. De tijd van reflectie mag beginnen. Hieronder een verslag van de onderzoeksweek op straat.

20 februari, 14:52 uur, Den Dungen
Schuilen naast de visboer

onderzoek den dungenEen natte dag, maar toch veel interessante mensen gesproken. Konden ze meteen ook even schuilen :). Een van hen vertelde dat het hem niet zoveel uitmaakte wat er werd gedaan in de buurt, als er maar gezamenlijk dingen werden opgepakt. Elkaar kennen vond hij het belangrijkste. En energie kan daar een aanleiding voor zijn.

19 februari, 16:23 uur - Bomen- en Prinsessenbuurt/Dongen
Gezellig in het centrum

sanne van muzus aan het werk voor buurkrachtWat een goede dag was het vandaag. Veel aardige mensen, veel interviews en veel geleerd. Is energie besparen een luxe, vragen wij ons nu af? Voor sommige mensen voelt dat in elk geval wel zo. Morgen de laatste halte in Den Dungen. Weer in het centrum, want dat werkte heel goed.

18 februari, 15:57 uur - de Ruwaard-Staatsliedenbuurt/Oss
Energieke bezoekertjes...

kinderen energie koekjesIn Oss zagen we vandaag nogal wat gezinnen voorbijkomen. Kinderen en koekjes: dat gaat goed samen! Alvast een leerpuntje uit de interviews met mensen die meedoen met Buurkracht, maar voor ons geen zichtbare actie ondernemen; zij blijken vaak al wel besparende maatregelen te treffen, maar niet met Buurkracht. Zij vinden vooral het inzicht in hun eigen energieverbruik dat ze via buurkracht.nl krijgen interessant.

17 februari, 17:17 uur - Aldlân/Leeuwarden
Op straat en in huis

energie besparen in leeuwarden onderzoekIn Aldlân was het eerst vooral heel erg koud, en daarna gelukkig iets zonniger. Er werd op straat geinterviewd en ook mensen thuis hadden enquêtes ingevuld. 'Buurkracht brengt me op nieuwe ideeën, wat we nog meer kunnen doen om energie te besparen. Een palletkachel bijvoorbeeld, daar had ik nog nooit van gehoord. En nu besparen we daar heel veel mee.' En: 'Dan zie ik dat ik minder heb verbruikt dan mijn buren en dan denk ik echt van YES!!'
Kijken wat de dag van morgen brengt in de Ruwaard - Staatsliedenbuurt in Oss.

16 februari, 17:25 uur - Oosterveld/Rolde
'Energie besparen is voor mij ...'
buurkracht onderzoek energie besparen buurt
Die zin riep de nodige reacties op, vandaag in Rolde. 'Letten op de kleintjes', zei een voorbijganger. 'Iets moois en goed nalaten', zei een buurtgenoot. Ook een ander geluid was te horen: 'Echt energiebesparende maatregelen kunnen wij niet betalen, dus wij doen kleine dingetjes.' Morgen kom je het minihuisje tegen in Aldlân in Leeuwarden.

15 februari, 13:10 uur
Zo, het huisje is ook af!

minihuisje straatonderzoek BuurkrachtEr is de laatste dagen hard gewerkt aan het huisje waarin willekeurige voorbijgangers hun zegje kunnen doen over samen energie besparen met de buurt. Morgen kun je 'm zien voorbijschuiven in Oosterveld in Rolde. Veel plezier!

Komt er meer kijken bij dit onderzoek?

Ja zeker. De straatinterviews zijn onderdeel van een breder onderzoek dat Muzus voor Buurkracht uitvoert. Hier lees je er meer over. En heb je tips voor Buurkracht? Deel ze onder dit artikel met ons!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?