Licht op led in De Blaak

18 februari 2016

Waar moet je op letten als je wil overstappen op ledverlichting? Is elke fitting geschikt voor een ledlamp? Hoe zit het met ledverlichting en dimmers? Op 17 februari vond in basisschool De Borne in de Tilburgse wijk De Blaak een informatieavond waar deze en andere ledvragen aan de orde kwamen.

Buurkracht f770e5f0e3d79e54fb2b0ae0ea2eee19
Mooie opkomst in De Blaak

De zaal was met zo’n dertig buurtgenoten goed gevuld. “Een aardige opkomst voor een avond over zo’n specifiek onderwerp”, constateert Ruud Schalkwijk van het buurtteam van Buurkracht in De Blaak. Overigens stond niet de hele avond in het teken van ledverlichting: ook de slimme meter en de energierekening passeerden de revue. Buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht ging bijvoorbeeld in op hoe de slimme meter werkt en hoe je daarmee via www.buurkracht.nl/de-blaak meer inzicht kunt krijgen in je eigen energieverbruik. Germa Krist van het buurtteam legde vervolgens de energierekening onder de loep: wat staat daar nou eigenlijk allemaal op?

Wel of niet vervangen?

Verlichting vormt in veel huishoudens een flinke post op de energierekening; gemiddeld gaat het om zo’n 14 procent van het stroomverbruik. De overstap op ledverlichting kan dan ook een behoorlijke besparing opleveren. Ruud leidde het hoofdonderwerp van de avond in met een serie vragen aan het publiek: wanneer kun je je lampen het beste vervangen? Wacht je tot je gewone lampen kapot gaan of niet? “Veel bezoekers hadden thuis al diverse lampen vervangen, maar liepen toch tegen vragen aan. Moet je bijvoorbeeld ook je dimmer vervangen als je ergens een ledlamp in draait? Als je een halogeenlamp vervangt door led, is dat bijvoorbeeld aan te raden.”

Tot en met het ovenlampje

Antwoord op alle ledvragen kwam van Marcel van der Steen van Olino, specialist in ledverlichting. “We kregen heel uitgebreide informatie over wat er allemaal mogelijk is en wat je beter niet kunt doen. Hij legde uit wanneer het verstandig is om niet alleen je lamp maar ook je dimmer en transformator te vervangen en welke armaturen wel en niet geschikt zijn voor led. Wat ik bijvoorbeeld zelf niet wist, is dat je het lampje in je oven beter niet kunt vervangen. In die hitte is een ledlamp een heel kort leven beschoren. Misschien is het ook niet de meest voor de hand liggende lamp om door led te vervangen, maar als je zoals ik al heel wat ledlampen in huis hebt, wil je toch weten wat je nog meer kunt doen.”

Volgende Energiecafés

Ruud kijkt terug op een gezellige en geslaagde avond. En hij kijkt alweer vooruit naar het volgende Energiecafé dat op 13 april op de agenda van buurtteam De Blaak staat. “Dan gaan we het hebben over isolerende beglazing en bijpassende kozijnen. In mei gaan we verder met spouw-, vloer- en dakisolatie. Voor beide onderwerpen zijn werkgroepen begonnen aan een offertetraject. Tijdens de Energiecafés zullen geselecteerde leveranciers aanwezig zijn om zo veel mogelijk onduidelijkheden weg te nemen en eerlijk advies te geven. Hopelijk kunnen we dan ook mooie aanbiedingen presenteren voor de buurt.” Inwoners die zich aanmelden op www.buurkracht.nl/de-blaak kunnen de voortgang van de acties volgen én zien meteen wat voor hun woonsituatie interessante maatregelen kunnen zijn.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?