Licht op led en dubbel glas in De Pas

15 november 2015

Heesch-Noord gaat de tweede ronde in. In februari presenteerde het buurtteam onder grote belangstelling acties voor een pompschakelaar en een wisselstroomventilator. En het team gaat door. Op 12 november stond opnieuw een bijeenkomst op het programma, met onder andere aandacht voor dubbel glas en ledverlichting.

Buurkracht img 8504
Inwoners van Heesch-Noord luisteren geïnteresseerd

Buurtbegeleider Jos Derks van Buurkracht hield een korte inleiding voor een behoorlijk gevulde zaal: wat was Buurkracht ook alweer? Vervolgens deed Marc van de Ven van het plaatselijke bedrijf Langenhuizen Glastechniek uit de doeken wat je met dubbel glas kunt bereiken. “Op een leuke en informatieve manier vertelde hij hoe glas in elkaar zit”, zegt Antoon van den Hurk van het buurtteam. “Hoe heeft beglazing in woningen zich ontwikkeld van vroeger naar nu? Marc was er niet op uit om iedereen hr+++-glas aan te praten, maar legde uit wanneer het slim is om ouder thermopeenglas te vervangen. Bijvoorbeeld als je toch je kozijnen gaat vernieuwen. Aan de hand van rekenmodellen liet hij zien wat dat oplevert, en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld hr++- en hr+++-glas.” Marc stelde de bezoekers bovendien een mooie besparing op hun investering in het vooruitzicht: “Mensen die vooroplopen met maatregelen, brengen vaak een sneeuwbaleffect teweeg. Daarom krijgen de snelle beslissers bij Langenhuizen met terugwerkende kracht staffelkorting. Hoe meer deelnemers, hoe voordeliger dubbel glas dus wordt.”

Bespaarkoffers en ledvoorlichting

Buurkracht img 8503
Grote belangstelling voor led-verlichting

Na de pauze liet Piet Derikx van de Bernhezer Energiecoöperatie (BECO) de bezoekers kennismaken met de zogenoemde energiekoffer die deze coöperatie aan leden uitleent. Hierin zitten bijvoorbeeld enkele ledlampen, zodat mensen thuis kunnen testen hoe dat bevalt. Daarnaast bevat de koffer onder meer energieverbruiksmeters, waarmee het verbruik van elk apparaat afzonderlijk kan worden gemeten. De grootverbruikers komen zo vanzelf boven tafel. John van Krieken maakte de presentatie van BECO af door de mogelijkheden van ledverlichting nog wat verder uit te diepen. Antoon: “Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat ledverlichting gewoon in bestaande armaturen past. Zo kun je de huidige verlichting in je woning heel makkelijk in één keer, of langzaamaan, vervangen. Het voordeel van led boven spaarlampen is dat spaarlampen, als ze op zijn, bij het chemisch afval moeten. Maar heb je al spaarlampen: gewoon laten zitten tot ze kapot gaan, was de boodschap.”

Sneeuwbaleffect

Ten slotte kwam ook Antoon zelf nog aan het woord. “We hebben in Heesch-Noord een warmtecamera van Buurkracht te leen. Tijdens de buurtendag in Apenheul op 7 november heb ik handige tips gekregen om daarmee te werken. En zo de warmtelekken in de buurt bloot te leggen. Wie wil, kan zich aanmelden; dan komen we binnenkort langs om foto’s te maken. Alleen moet het eigenlijk nog iets kouder worden buiten, liefst richting het vriespunt.” Na afloop kreeg Antoon direct een aantal aanmeldingen binnen. Ook konden bezoekers nog verder praten met Marc van de Ven, Piet Derks en John van Krieken. Wat ze ook gretig deden. Antoon: “Zo heeft de glaszetter al een paar afspraken gemaakt. Het was gezellig en ik denk dat iedereen weer nieuwe dingen heeft gehoord. Nu maar hopen dat het sneeuwbaleffectgaat werken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?