Leveranciers van zonnepanelen in competitie in Enschede

21 maart 2016

Welke leverancier van zonnepanelen heeft het beste aanbod voor de wijk? Op 8 maart konden bewoners van Horstlanden-Stadsweide en Horstlanden-Veldkamp zich daar zelf een beeld van vormen tijdens een informatieavond waar vier concurrenten hun beste beentje voorzetten.

Buurkracht img 20160308 wa0003
Vier leveranciers van zonnepanelen presenteren hun aanbod

Het idee om een gezamenlijke zonnepanelenactie in de wijk te houden, slaat aan in het Enschedese  Horstlanden-Veldkamp en Horstlanden-Stadsweide. Dat bleek al tijdens een bijeenkomst die de wijkraad had belegd in het PET Paviljoen op 19 januari. Die avond stonden twee buurtteams op die samen met de wijkraad wel een zonnepanelenactie wilden voorbereiden. Daar willen ze zo veel mogelijk bewoners bij betrekken. Daarom waren bewoners die de aanschaf van zonnepanelen overwegen, op 8 maart van harte uitgenodigd om hun stem uit te brengen op de leverancier van hun voorkeur.

Wie van de vier?

De zaal in het PET Paviljoen was ook deze avond weer goed gevuld. Zo’n 45 bewoners luisterden aandachtig naar de presentaties van de vier leveranciers van zonnepanelen die de buurtteams voorgeselecteerd hadden. Na een kort welkomstwoord van Rob Lucas van de wijkraad, die zelf in het buurtteam van Horstlanden-Stadsweide zit, vertelden de bedrijven meer over hun aanbod en werkwijze. Ze gaven daarbij ook een richtprijs voor een zonnepaneleninstallatie. Rob: “De ene presentatie was overtuigender dan de andere. Mijn eigen favoriet was niet de goedkoopste, maar kwam het meest degelijk over. De installateur had een goed en eerlijk verhaal.”

Meer dan op de bank

In de zaal ontstond een kleine discussie of het nu wel het goede moment is om zonnepanelen te kopen. Nu wordt stroom die je teruglevert aan het energienetwerk nog tegen hetzelfde tarief verrekend met je energieverbruik, maar het is de vraag of dat na 2020 zo blijft. Wordt het dan niet minder aantrekkelijk om zelf zonne-energie op te wekken? Of zouden we tegen die tijd de stroom die we overdag te veel opwekken voor eigen verbruik, kunnen opslaan om er ’s avonds het huis mee te verlichten? Rob heeft daar een duidelijke visie op: “Een gemiddeld huis verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. Wil je dat opwekken met zonnepanelen, dan vraagt dat momenteel een investering van € 5.000,-. Als je dat bedrag op de bank hebt staan, kun je het hoe dan ook beter aan zonnepanelen besteden. Met de opbrengst daarvan haal je zo’n 10 procent rendement uit je investering. In plaats van een half procent rente.”

Favoriet

Na de presentaties kregen de bezoekers een stemformulier waarop ze hun favoriet konden omcirkelen en een korte toelichting bij hun keuze konden geven. Op dinsdag 22 maart om 19.30 uur maken de gezamenlijke buurtteams de twee leveranciers met de meeste stemmen bekend tijdens een derde bijeenkomst in het PET Paviljoen. Iedereen die geïnteresseerd is in zonnepanelen is van harte welkom voor meer informatie. Je kunt dan ook meteen een afspraak maken voor een persoonlijke offerte. Ben je verhinderd maar wil je toch meer weten? Binnenkort plaatst het buurtteam meer informatie over de actie op de buurtpagina's van Horstlanden-Stadsweide en Horstlanden-Veldkamp. Of vraag meer informatie aan per mail.

Horstlanden-Veldkamp

Horstlanden-Stadsweide

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Horstlanden-Veldkamp

Horstlanden-Stadsweide