Levendige handel in kennis en ervaringen in Uden

08 juni 2016

Iets weten over energiecoöperaties of een actie met warmtecamera’s. Goede kans dat een van de andere buurtteams in je regio daar ervaring mee heeft. Dat werd duidelijk tijdens de regiotafel in de Ideeënfabriek in Uden. Tijdens rondetafelgesprekken konden deelnemers hun vragen en hun aanbod op tafel leggen. Waar mogelijk werd direct een match gemaakt. De twee belangrijkste kwesties werden uitgediept tijdens een creatieve sessie.

Buurkracht img 8797
Buurkracht. Hoe doe je dat vernieuwend?
Buurkracht img 8801
Kennis met elkaar delen

Groot aanbod

Ook in Uden bleek weer dat onder de deelnemers ongelofelijk vele kennis en ervaring zit. Teams nodigden elkaar van harte uit om van die ervaring gebruik te maken. Wat was er onder meer in de aanbieding? Sjef Jansen uit Haps weet veel over zonnepanelen en adviseert daar ook in. Rob Borgsteijn van Klein Brabant uit Vught kan je helpen om de panelen vervolgens aan de man te brengen.

Buurkracht img 8803
Henrie van Summeren vertelt over zijn ervaringen

Wie een actie wil doen met de warmtecamera, kan voor inspiratie terecht bij Henk Verschuur van Mortelplein uit Mook. En Henrie van Summeren van Elsendorp is officieel Buurkracht-ambassadeur. Hij kan aanstekelijk vertellen over zijn ervaringen in zijn buurt en over wat werkt en wat niet. Het is altijd de moeite waard om hem uit te nodigen voor inspiratie en motivatie.

Hoe lang ga je door met Buurkracht?

“Zit er ook een einddatum aan Buurkracht?” vroeg Ed Rijniers van buurtteam Afferden zich af. De buurt heeft zojuist een succesvolle isolatieactie achter de rug, maar hoeveel acties kun je organiseren? Ook Henrie van Summeren geeft aan dat hij zich die vraag ook weleens stelt. Elsendorp is een van de meest succesvolle Buurkrachtbuurten, maar hoe lang kun je doorgaan? De rondetafel is daar duidelijk over: “Je gaat net zolang door tot je buurt of dorp energieneutraal is.”

Buurkracht img 8796
Zit er een einddatum aan Buurkracht?
Buurkracht img 8794
Hoe maak je energie besparen sexy?

Hoe maak je energiebesparing sexy?

Jan de Beer van De Kuil uit Udenhout had de vraag hoe je je buurt enthousiast krijgt voor energiebesparing. Hij was daarin niet de enige. Voor meer buurtteams is het een uitdaging om hun buurtgenoten mee te krijgen. René van Aengenend van Afferden: “Een actie organiseren voor smartphones is veel makkelijker. Hoe maak je energiebesparing sexy?” De deelnemers besloten om hier in de creatieve sessie wat dieper op in te gaan. Een sneltekenaar legden hun ideeën vast in een alleszeggende tekening. Ook aan de vraag: hoe hou je na een succesvolle start de Buurkrachttrein rijdende werd een creatieve sessie gewijd. Bekijk hier het resultaat.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?