Leuke en leerzame inspiratieavond in Made-Zuid

21 mei 2017

Hoe zit jouw energieverbruik in elkaar en hoe krijg je het omlaag? Tijdens een inspiratieavond in basisschool Den Duin op 18 mei konden bewoners van Made-Zuid daar op een speelse manier meer over te weten komen. Een eerst stap naar meer energiebewustzijn in de buurt. De initiatiefnemers, Jan-Willem van der Velden, Michel van der Sanden en Louis Dietvorst, zien grote kansen voor gezamenlijke besparingsacties. Blijf op de hoogte van hun activiteiten.

Buurkracht img 20170518 wa0003
Een leuke en inspirerende avond

Voor de bezoekers had het buurtteam een lekker vol programma in petto. Na een kopje koffie en een welkomstwoord van Jan Willem werd de avond geopend door een rasechte tonspreker die met veel humor de aannemerij op de hak nam en waarschuwde voor het kaf tussen het koren. Als je een goed bedrijf zoekt voor de verduurzaming van je woning, kun je altijd advies vragen bij het Energieloket.

Veel hilariteit

Tijdens een energiequiz konden de bezoekers hun kennis over het verbruik in de buurt meten. Hoeveel zonnepanelen liggen er op de daken in Made-Zuid? En wat is het eigenlijk het totale verbruik in de buurt? Per tafel was er één deelnameformulier en het samen beantwoorden van de vragen leverde veel hilariteit op. De winnende tafel had vier van de acht vragen goed en won een ‘energiepakket’: een pak stroopwafels.

Meer inzicht in het eigen verbruik

Daarna vertelde Jan Willem meer over de verschillende manieren om energie te besparen en je eigen energie op te wekken. Ook legde hij samen met buurtbegeleider Steve Duzanson van Buurkracht uit hoe je meer inzicht krijgt in je eigen energieverbruik. Jan-Willem: “In Made-Zuid zijn de meeste woningen slecht geïsoleerd, maar veel bewoners zijn zich daar nauwelijks van bewust. Er valt veel winst te halen, en daarbij is inzicht heel belangrijk. Buurkracht helpt daar op verschillende manieren bij. Bijvoorbeeld met hulpmiddelen zoals energieverbruiksstekkers en warmtecamera’s.”

Blijf op de hoogte

Na afloop was er alle tijd om rustig de kraampjes te bezoeken van de aanwezige leveranciers voor isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Of vragen te stellen aan experts van het Energieloket, Buurkracht, Duurzaam Drimmelen en de Energieambassadeurs. “Op formulieren die we klaar hadden liggen, konden de bezoekers aangeven naar welke maatregelen hun interesse uitgaat. Ook bewoners die er niet bij waren, kunnen ons dat nog laten weten. Bij voldoende belangstelling voor dezelfde maatregelen gaan we kijken of we een collectieve actie kunnen opstarten. We houden de buurt op de hoogte via onze buurtpagina en ons buurtkrantje ’t Carillon.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?