Lekken ontdekken met warmtebeeldcamera’s

11 december 2014

Blauw/paars is koud en wit is warm. Dat zie je op de foto’s van de warmtebeeldcamera’s die Buurkracht beschikbaar stelt in deelnemende buurten. Kun je meteen mooi zien waar jouw huis warmte lekt. Hoe werkt het?

Buurkracht warmtebeeld ej
Foto: Erik Jan van de Griend

Warmtebeelden zijn afbeeldingen die met een speciale infraroodcamera zijn gemaakt. Ze laten het verschil zien tussen warme en koude oppervlakken. Hoe witter, hoe warmer. Buurtbegeleider Jos Derks heeft de camera’s van Buurkracht de afgelopen tijd getest. “Het is leuk speelgoed”, zegt hij. “En de beelden geven een aardige indicatie van waar de isolatie beter kan. Als je huis is nageïsoleerd, zie je bijvoorbeeld of daarbij geen plekken vergeten zijn. Zeker als je de beelden van jouw huis naast die van het huis van je buren legt, worden de verschillen zichtbaar.”

Speciaal voor Buurkrachtbuurten: op stap met een warmtecamera

Buurkracht heeft acht warmtebeeldcamera’s aangeschaft die sinds november in bruikleen worden gegeven in Buurkrachtbuurten. Ze rouleren: na twee weken is de volgende buurt aan de beurt. Buurtteams die het leuk vinden om met de camera’s aan de slag te gaan en hun buurtgenoten de gelegenheid te geven de warmtelekken van hun woning in beeld te brengen, kunnen zich aanmelden. Een aantal teams heeft dit al gedaan. Zij krijgen van Buurkracht ook instructies en handige tips. En eventueel posters en flyers om buurtgenoten te laten weten dat er een warmtebeeldcamera in de buurt is. Je merkt het dus vanzelf als het zover is.

Informeer bij je buurtteam

Nu al weten wanneer er een warmtebeeldcamera in jouw buurt circuleert? Informeer dan bij je buurtteam of jouw buurt al is aangemeld en wanneer jullie op de planning staan.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?