Leerzame energiemarkt Vilsteren

02 november 2016

Parochiehuis ‘Het Gebouw’ in Vilsteren stelde op zaterdag 29 oktober zijn deuren open voor een forse energiemarkt. Bij diverse stands lieten bezoekers zich van 10.00 tot 16.00 uur informeren over de meest uiteenlopende energiebesparende maatregelen. Van zonnepanelen tot cv-ketels en isolatieglas.

Buurkracht energiemarkt vilsteren
Groot aanbod energiebesparende maatregelen op energiemarkt Vilsteren

Het buurtteam had alles uit de kast getrokken om voor elk wat wils te bieden. “Tijdens de dorpsbijeenkomst in juni toonden veel bewoners interesse voor spouwmuur- en dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen”, zegt Jurgen Hendriks van het buurtteam. “Over die maatregelen konden ze nu meer informatie inwinnen. Bijvoorbeeld bij twee isolatiebedrijven uit de regio, een glasleverancier en bij twee bedrijven die niet alleen zonnepanelen installeren, maar ook cv-ketels en zonneboilers. We hadden ook een bouwbedrijf en een zzp-klusbedrijf uitgenodigd die meer konden vertellen over hoe je bij een verbouwing ook isolerende maatregelen kunt meenemen.”

Veel animo voor warmtecamera

Ook de gemeente had een stand ingericht, waar bezoekers terecht konden met vragen over de voordelige duurzaamheidsleningen. “Daarmee kun je ook zonder eigen geld je huis verduurzamen en meteen besparen.” Bij Buurkracht was er vooral veel belangstelling voor de warmtecamera die vanaf 25 november twee weken naar Vilsteren komt. “We hopen dat het tegen die tijd flink afgekoeld is, zodat we met die camera duidelijk in beeld kunnen brengen waar de isolatie van onze huizen nog voor verbetering vatbaar is. Veel mensen willen daar eerst zicht op hebben voordat ze investeren in maatregelen. Een aantal bezoekers heeft zich al ingeschreven voor een fotosessie. Wie dat ook wil, kan zich nog melden bij het buurtteam.”

Nieuwe inzichten

Zelfs voor Jurgen, die al in een goed geïsoleerd huis woont, was de energiemarkt nog heel leerzaam. “Door te horen waar je op kunt letten en wat je allemaal tegen kunt komen, doe je toch weer nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld dat je een schakelaar op je circulatiepomp kunt zetten waardoor die niet de hele dag staat te draaien. En dat je nog veel kunt besparen op je gasrekening door je cv-installatie zo te laten inregelen dat het water op een goede manier over de radiatoren verdeeld wordt. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen.”

Energiemarkt gemist en/of meer informatie?

Alle aanwezige leveranciers komen graag bij bewoners van Vilsteren langs om vrijblijvend een persoonlijke offerte op te maken. “Voor wie de energiemarkt gemist heeft: de gegevens van de leveranciers zijn op te vragen via het buurtteam of via onze buurtpagina. Een van de installateurs van zonnepanelen had een speciale aanbieding voor bezoekers. Die blijft nog een paar weken geldig voor wie alsnog een offerte opvraagt. Ook andere leveranciers hebben we gevraagd om een richtprijs, maar omdat de huizen in ons dorp zo veel van elkaar verschillen, blijft isolatie en isolatieglas maatwerk. Ik ben benieuwd wat de ronde door het dorp met de warmtecamera oplevert; misschien kunnen we naar aanleiding daarvan toch gezamenlijke acties regelen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?