Leerlingen maken kennis met Energiemonsters

17 februari 2017

Hoonhorst grijpt alles aan om steeds verder te verduurzamen. Zo hebben de bewoners zelf een houtgestookte dorpskachel ontworpen en laten bouwen die de openbare gebouwen verwarmt. Ze delen een elektrische auto en een aanhangwagen. Als Buurkrachtbuurt van het eerste uur brachten ze hun energieverbruik verder omlaag. Ook de basisschool doet mee: St. Cyriacus was er als de kippen bij om het lespakket Energiemonsters te testen.

Buurkracht hoonhorst
Buurkracht Hoonhorst

“Wij zijn al jaren actief bezig om duurzaamheid leven te geven voor de kinderen”, vertelt Ruben van der Woude, directeur van basisschool St. Cyriacus. “Elk jaar staat er wel een energie- of duurzaamheidsproject op het programma. We zamelen ook oude, kapotte apparaten in voor WeCycle en maken van De Dag van de Duurzaamheid altijd iets bijzonders. Toen we via Buurkracht de mogelijkheid kregen om Energiemonsters in groep 5 en 6 uit te proberen, hoefden we dan ook niet lang na te denken. Het pakket paste bovendien precies bij het thema van het nieuwe schooljaar: een duurzaam begin.”

Meten is écht weten

Energiemonsters maakt kinderen spelenderwijs wegwijs in de wereld van elektrische apparaten. Welke apparaten verbruiken stroom? Hoe werkt dat? Welke apparaten gebruiken ze zelf en hoeveel energie hebben die eigenlijk nodig? Ruben: “Vooral het werken met de slimme stekkers vonden de leerlingen prachtig. Daarmee kun je meten hoeveel stroom verschillende apparaten verbruiken. Dan zie je dus dat de waterkoker best wat verbruikt. Er zat een Wattboekje bij waarin leerlingen het stroomverbruik van allerlei apparaten noteerden. Toen we hier aan het eind van de lessen een quiz over hielden, was ik echt verbaasd hoe feilloos ze dat onthouden hadden. En nu nog hebben heel wat kinderen dat boekje in hun kastje liggen om af en toe iets na te kijken.”

Wat verbruikt de Wii?

De huiswerkopdracht leverde ook interessante inzichten op. “In het Monsterboekje moesten kinderen bijhouden welke apparaten ze thuis gebruikten en hoe lang. Bij ons hebben ze dat een weekend lang gedaan. Zo ontdekten ze dat de Wii en de Playstation enorm veel watt per uur vragen. En dat ze het energieverbruik in huis behoorlijk kunnen opdrijven, zeker als je er in het weekend soms wel tien uur mee speelt. Toen we berekenden wat dat per jaar kost, was dat wel een eyeopener.”

Papier en prikstokken

Ook zonder Energiemonsters waren de leerlingen al behoorlijk energiebewust: leerlingen van groep 8 houden bijvoorbeeld de gas- en elektrameters in de school in de gaten, de leerlingenraad heeft zelf het initiatief genomen om zwerfafval rond de school op te ruimen. “Er gaan nu regelmatig groepjes met prikstokken aan het werk. Leerlingen letten bijvoorbeeld ook op hun papiergebruik. Als iemand steeds een nieuw velletje pakt om te kliederen, zeggen andere kinderen: ‘Hé, dat is niet duurzaam!’ Het zit er goed in. Met zo’n pakket als Energiemonsters leren ze weer op een andere manier te kijken. Het pakket staat dicht bij de kinderen en sluit ook prima aan bij vakken als natuur en wetenschap. Ik werd er heel blij van.”

Meer informatie

Het buurtteam houdt alle buurtbewoners graag op de hoogte van hun activiteiten. “We hebben een eigen website buurkracht.nl/hoonhorst waar we onze acties en activiteiten aankondigen. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. We nodigen iedereen uit zich hier aan te melden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?