Kronenberg zet eerste stap naar 100 procent energieneutraal dorp

18 mei 2017

De werkgroep EnergiekKronenberg heeft een ambitieus doel: zorgen dat Kronenberg in 2030 de eerste dorpskern in Nederland is, die energieneutraal is. Hoe de werkgroep dit wil bereiken, legden de leden op 15 mei uit in gemeenschapshuis De Torrekoel. De eerste bewoners meldden zich direct enthousiast aan voor verdere actie. Piet Selen van de werkgroep roept alle bewoners van Kronenberg op om mee te doen: “Alleen samen kunnen we ons doel bereiken.”

Buurkracht img 20170518 wa0001
Volle zaal in de Torrekoel voor EnergiekKronenberg

Gemeenschapshuis De Torrekoel zat met 60 bezoekers gezellig vol. Ook wethouder wonen Bob Vostermans van de gemeente Horst aan de Maas was aanwezig. Na een kort welkomstwoord van Piet vertelde hij over de klimaatdoelstellingen van de gemeente Horst aan de Maas en de essentiële rol die bewonersinitiatieven daarin spelen. Hij juicht de plannen van de werkgroep dan ook van harte toe en hoopt dat zo veel mogelijk mensen in actie komen. Om dat voor elkaar te krijgen, maakt de werkgroep ook gebruik van de kennis, kunde en ondersteuning van Buurkracht. Hoe dat zit, legde buurtbegeleider Patricia Vinclair van Buurkracht uit. Waarna de werkgroep zelf het podium betrad.

Bonte mix

Energiebesparing is de eerste stap naar een energieneutraal dorp. Ter inspiratie hadden de zeven leden van de werkgroep, Ger Janssen, Wim van Enckevort, Piet Janssen, Lambert Mertens, Marcel Sijbers, Rick Thijssen en Piet Selen, foto’s gemaakt van alles wat ze zelf al hebben gedaan om hun huis energiezuiniger te maken. Piet: “Tijdens de bijeenkomst toonden we beelden van een bonte mix aan maatregelen waar we alleen maar plezier van hebben, waaronder verschillende soorten isolatie, energiezuinige installaties, zonnedaken en een heatpipe waarmee je water kunt voorverwarmen. Zo wilden we energiebesparende maatregelen wat tastbaarder maken.”

Uitgebreid rapport

Wie serieus aan de slag wil om z’n woning energieneutraal te maken, kan daarbij hulp krijgen van Zamen. Dit is een initiatief van diverse bedrijven die slimme energieoplossingen mogelijk maken, ondersteund door de gemeente Horst aan de Maas. Voor € 450,- lichten energieadviseurs van Zamen je hele huis door en kunnen ze je precies vertellen welke stappen je moet zetten. Piet: “Zamen liet zien hoe dat werkt aan de hand van een voorbeeldrapport. En het mooie was: na afloop konden we via een loting twee bezoekers blij maken met een gratis scan.”

Nul op de meter

Piet Selen is verheugd over de goede opkomst: “Het is nu zaak dat we doorpakken en meer mensen bij onze activiteiten betrekken. Op 26 juli willen we een discussieavond organiseren met netwerkbedrijf Enexis, de provincie en de gemeente over hoe we naar nul op de meter kunnen. En we hebben plannen om in het najaar een duurzame dag op poten te zetten. Ondertussen gaan we van start met energiebesparing. Een groot aantal bezoekers van de bijeenkomst hebben op een inventarisatieformulier aangegeven waar ze interesse in hebben. We gaan kijken of we samen offertes kunnen aanvragen. Inwoners die nog aan willen sluiten, mee willen helpen of interesse hebben voor gezamenlijke acties, zijn van harte welkom. Ze kunnen zich aanmelden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?