Kronenberg loopt uit voor energiebesparingsacties

01 februari 2018

Het Limburgse dorp Kronenberg heeft de schouders gezet onder samen energie besparen. De afgelopen maanden hebben enthousiaste bewoners de mogelijkheden onderzocht voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen/warmteboilers en ledlampen. Maar liefst 75 tot 80 Kronenbergers kwamen op donderdag 25 januari luisteren naar de resultaten van de werkgroepen. Op donderdag 1 maart kan er kennis worden gemaakt met de geselecteerde bedrijven. Ben jij er ook bij?   

Buurkracht 180125 foto bijeenkomst lr
De werkgroepen hebben al het voorwerk gedaan, 1 maart is het aan jou!

“Het was in één woord super”, constateert Piet Selen van Werkgroep EnergieKronenberg na afloop. “We moesten vanwege carnaval uitwijken naar  de school, dus het was even spannend wie er zou komen. Maar uiteindelijk was het een zeer geslaagde avond met heel veel geïnteresseerde bezoekers en mooie, heldere presentaties. Alle bezoekers hebben aan het einde van de avond hun adresgegevens achtergelaten en willen op de hoogte blijven.”

Bedrijven vergelijken

De afgelopen maanden hebben vier werkgroepen zich verdiept in isolatie, zonnepanelen, warmtepompen/warmteboilers en ledlampen. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Waar moet je op letten? “De werkgroepen hebben onder meer bedrijven met elkaar vergeleken op basis van factoren als prijs, kwaliteit en garanties”, licht Piet toe. “Uiteindelijk kwam er een aantal bedrijven bovendrijven waar ze het beste gevoel bij hadden.” 

Eigen deskundigen in huis

De werkgroepen, bestaande uit twee à drie Kronenbergers, presenteerden een voor een hun bevindingen. Piet is vol lof: “Ze hebben degelijk onderzoek verricht en hadden een goed en duidelijk verhaal. Ze legden nauwkeurig uit hoe de selectie tot stand is gekomen en wisten bovendien bijna alle vragen te beantwoorden. In feite hebben we nu per besparingsthema onze eigen deskundigen in het dorp wonen!” 

1 maart = zaken doen

De volgende stap richting samen energie besparen neemt Kronenberg tijdens een volgende bijeenkomst op donderdag 1 maart. “Dan zijn de geselecteerde bedrijven aanwezig en gaan we écht zaken doen”, zegt Piet opgetogen. “De bedrijven komen zichzelf presenteren en bezoekers kunnen vragen stellen en zich inschrijven voor vrijblijvende offertes.” Alle bewoners van Kronenberg zijn hiervoor weer van harte uitgenodigd, ook de inwoners die tot nu niet een van de avonden heeft bezocht. Iedere inwoner die niet langer voor de mussen wil stoken is dus dan weer welkom

Opnieuw warmtebeeldwandeling

In de aanloop naar de bijeenkomst op 1 maart vindt er nog een tweede warmtebeeldwandeling plaats in het dorp. Hierbij komt er iemand van Werkgroep EnergieKronenberg langs met een speciale warmtecamera om een gratis warmtebeeld te maken. Daarop zie je waar er eventueel warmte uit je huis weglekt. “Er hebben al vijftig bewoners meegedaan en na de bijeenkomst hebben we opnieuw twintig aanmeldingen binnen. Wie ook nog wil aanhaken, kan zich nog aanmelden via onze buurtpagina of het secretariaat van de Dorpsraad.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?