Kortland zoekt de zon op

29 maart 2017

Na een succesvolle isolatie-actie maakt Kortland in het Drentse Peize zich nu op voor zonne-energie. Ook hiervoor is veel belangstelling, zo bleek wel tijdens de bijeenkomst over dit onderwerp op 27 maart in het Dorpshuis. Daar presenteerde het buurtteam een mooi aanbod voor zonnepanelen, zonneboilers en de mogelijkheid om in zonnepanelen op andermans te stappen. Meedoen kan nog! 

Buurkracht img 20170329 wa0002
Meedoen kan nog!

De afgelopen tijd heeft het buurtteam flink wat tamtam gemaakt om de aandacht voor zonnepanelen alvast aan te wakkeren. Zo plaatsten de leden opvallende zonnebloemborden in de tuin bij huishoudens die al gebruikmaken van zonne-energie, mét de opbrengst van hun zonnepanelen. “We hebben gewoon aangebeld om te vragen of ze dat goed vonden”, zegt Cyriel Vandeursen van het buurtteam. “De reacties waren hartverwarmend.” Ook het lenteweer begint lekker mee te werken. Kortland heeft er zin in: zo’n 25 buurtgenoten maakten hun opwachting.

Samen besparen in Kortland

Het buurtteam trapte zelf af met een presentatie getiteld ‘Voor niets komt de zon op’. Cyriel: “We hebben verteld hoe we als buurtteam zijn begonnen en wat we al met de buurt gedaan hebben. We hebben bijvoorbeeld met hulp van Buurkracht een isolatieactie georganiseerd waar 16 huishoudens aan meegedaan hebben, veertig woningen vastgelegd met de warmtecamera en een goed bezochte bijeenkomst over kleine maatregelen gehouden. Nu het zonneseizoen aanbreekt, willen we de buurt enthousiast maken voor zonne-energie.”

Zorgvuldige selectie

Om buurtgenoten werk uit handen te nemen, is het buurtteam op zoek gegaan naar een aanbieder van zonnepanelen en –collectoren die niet alleen een goede prijs en kwaliteit bood, maar ook maatwerk levert. “Onze buurt is qua daken geen ‘one size fits all’. De straten lopen rond, dus niet alle daken liggen gunstig ten opzichte van de zon. Bovendien staan er veel hoge bomen en zorgen schoorstenen, pijpjes en dakkapellen her en der voor schaduwwerking. We willen dus een leverancier die per situatie bekijkt wat mogelijk is en op basis daarvan een persoonlijke offerte uitbrengt.”

Meer deelnemers, meer korting

Namens Platen Duurzame Technieken lichtte Bert Doedens toe hoe dit bedrijf te werk gaat. “Hij liet bijvoorbeeld aan de hand van eerdere projecten die ze onder andere in Drenthe hebben uitgevoerd, zien wat voor producten ze gebruiken en hoe ze te werk gaan. Ze leveren zowel zonnepanelen als zonneboilers. Bij meer dan vijf deelnemers krijgen we 3 procent korting; bij meer dan 15 zelfs 6 procent. Bovendien handelt het bedrijf bij minstens 5 deelnemers de btw-teruggave op zonnepanelen gratis af.”

Zonnepanelen op andermans dak

Omdat zonnepanelen op het eigen dak misschien niet voor heel Kortland zijn weggelegd, wilde het buurtteam ook een alternatief bieden: zonnepanelen op andermans dak. “Richard en Suzanne Ton van ECNoordseveld vertelden dat de energiecoöperatie bij voldoende belangstelling voor ons een zonneroosproject kan opzetten om dat te regelen. Hieraan zouden dan ook bewoners van andere buurten kunnen deelnemen. Er zijn daken genoeg in de omgeving waar we een zonnedak van zouden kunnen maken, en waarvan de eigenaren ook bereid zijn om daaraan mee te werken.” Inwoners die dit interessant vinden, en op de hoogte van de plannen willen blijven, kunnen zich aanmelden op onze website

Ook een persoonlijke offerte?

Cyriel kijkt terug op een goede bijeenkomst. “Op de avond zelf hebben al drie mensen een persoonlijke offerte aangevraagd voor zonnecollectoren en zes voor zonnepanelen. Een mooie start. En ook buurtgenoten die niet bij de bijeenkomst waren, kunnen zich nog aanmelden via onze buurtpagina. Dan brengen wij ze in contact met de leverancier.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?