Kortland in Peize stapt in Klimaatstraatfeest

23 oktober 2017

Sinds Kortland in Peize een Buurkrachtbuurt is, hebben heel wat buurtbewoners het besluit genomen om bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak te laten leggen of de isolatie van hun huis te verbeteren. Om energie besparen opnieuw onder de aandacht te brengen, wil het buurtteam samen met buurtgenoten meedoen aan het Klimaatstraatfeest. De aftrap vond in klein comité plaats op 11 oktober in het Dorpshuis.

Buurkracht  mg 1388
Kortland doet mee aan het Klimaatstraatfeest

Tijdens de bijeenkomst lichtte het buurtteam nog eens toe wat er in de buurt de afgelopen paar jaar al aan energiebesparing is gedaan. De buurt heeft resultaten behaald om trots op te zijn: samen besparen deelnemers aan acties al bijna € 10.000,- per jaar. Door mee te doen aan het Klimaatstraatfeest, kunnen de besparingen misschien nog verder omhoog. En winnen zou de buurt een mooi feest op kunnen leveren.

Nestkastjes voor de buurt

Al eerder viel Kortland in de prijzen: in deze buurt viel namelijk precies de 1000e energiebesparingsmaatregel die in het kader van Buurkracht is genomen. Dit leverde de buurt een buurtcheque op die bewoners kunnen besteden aan iets gezamenlijks om Kortland nog verder mee op te fleuren. Cyriel: “We hadden daar allerlei ideeën voor en hebben aan de buurt de uiteindelijke keuze voorgelegd: nestkastjes, een buurtbank of een vuurplaats. De nestkastjes hebben de meeste stemmen gekregen.”

Slurpers speuren: doe nu mee!

De opkomst voor de bijeenkomst viel wat tegen, maar de buurtgenoten die aanwezig waren, zagen het wel zitten om mee te dingen naar de prijzen die met het Klimaatstraatfeest te winnen zijn. Cyriel: “Er was bijvoorbeeld een koppel dat net in de buurt is komen wonen en nu volop bezig is met verbouwen – en daarbij ook energiebesparende maatregelen wil nemen. Zo’n verbouwing kan al een hoop punten opleveren. Zelf hebben we in grote lijnen een plan klaarliggen om meer buren bij het Klimaatstraatfeest te betrekken en punten te scoren. Zo gaan we van start met de actie ‘slurpers speuren’: we hebben stekkersets te leen waarmee iedereen in z’n eigen woning per apparaat het energieverbruik kan doormeten. Wie dat leuk en interessant vindt, kan zich daarvoor aanmelden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?