Kortland geeft vlinders een nieuw thuis

28 februari 2018

De 1000e Buurkrachtmaatregel viel toevallig in Kortland in Peize. Dit wapenfeit leverde de buurt een cheque op ter waarde van € 450,- op om iets leuks mee te doen voor de buurt. Van de ideeën die buurtgenoten zelf daarvoor aandroegen, kregen de vlinderkastjes de meeste stemmen. Die zijn inmiddels aangeschaft. En in elkaar gezet tijdens een gezellige actiemiddag op 17 februari onder een stralende winterzon.

Buurkracht kroland
Kortland geeft vlinders een nieuw thuis

Vlinderkastjes en Buurkracht: het verband lijkt ver te zoeken. Toch is het er wel degelijk, legt Marieke Euwe van het organiserende buurtteam uit: “De afgelopen paar jaar hebben veel buurtgenoten hun spouwmuren laten isoleren. Goed voor het klimaat, maar vlinders schuilen in spouwmuren, dus die zijn daarmee hun schuilplaats kwijtgeraakt. Die vlinderkastjes zijn dus bedoeld om ze weer schuilruimte terug te geven. Er zitten zes gleuven in waar je takjes en dorre bladeren in kunt steken en waar de vlinders naar binnen gaan om in het nestkastje te gaan hangen.”

Mooie score

“De feesttent die we hadden opgebouwd op het grasveld aan de Eikenlaan, was achteraf niet eens nodig”, vertelt Marieke Euwe van het organiserende buurtteam. “Het was zo’n mooi weer dat we alle spullen uitgestald hebben op de betonnen tafeltennistafel. Daar werd – met hapjes en drankjes onder handbereik – enthousiast geknutseld en gepuzzeld aan de nestkastjes. Best een klus, maar aan het eind van de middag waren er 15 klaar. Een mooie score. Die kregen de deelnemers mee naar huis om in de tuin te hangen.”

Gloeilampenpolitie

Terwijl de groep aan het timmeren en bouwen was, ging Marieke met een teamgenoot de buurt in om bij thuisblijvers aan te bellen om als ‘gloeilampenpolitie’ gloeilampen op te sporen. “We doen mee met het Klimaatstraatfeest en willen dus zo veel mogelijk energie in de buurt besparen. Deze ludieke actie was daar onderdeel van. We gingen vooral ook langs bij mensen die nieuw zijn in de buurt, om die ook bij onze activiteiten te betrekken. Op onze strooptocht kwamen we overigens meer halogeenlampen tegen dan gloeilampen, maar die verbruiken soms ook behoorlijk wat energie. We vonden zelfs één buitenlamp van 135 watt. Mensen konden die energieslurpers meenemen naar het veldje en dan kregen ze er een ledlampje van 5 watt voor terug. Een aardige besparing als je er 135 watt voor inlevert.”

Op naar de barbecue

Met de actiemiddag heeft Kortland weer de nodige punten bij elkaar gesprokkeld voor het Klimaatstraatfeest. “Op 1 maart mogen de beste 25 deelnemende teams door. We hopen natuurlijk te winnen zodat we in de zomer een grote barbecue kunnen houden. Daar kunnen we dan misschien ook weer een paar kastjes in elkaar timmeren.” Heb je ideeën om Kortland naar de overwinning van het Klimaatstraatfeest te helpen of wil je op de hoogte blijven van de Buurkrachtactiviteiten in de buurt? Ga dan naar de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?