Koken met kliekjes en restjes

07 november 2016
Restjes over? Maak eens een hartige taart

Gemiddeld gooien we in Nederland per persoon 50 kilo eten per jaar weg. Zonde toch? Zo ga je verspilling tegen:

  • Heb je een halve rode kool of een half bakje crème fraîche over? Daar kun je vast binnen de houdbaarheidstermijn nog wel iets van maken. Receptensites, -bladen en -boeken te over!
  • Te veel vlees of vis in huis gehaald? Bereid het alvast, dan kun je het weer een paar dagen langer in de koelkast bewaren.
  • Zuivel over de datum? Dat zegt niet meteen iets. Ruik en proef een beetje en beslis dan pas of je het weggooit. Schimmel van harde kaas kun je gewoon wegsnijden, niks aan de hand.
  • Fruit dat ligt te verpieteren of restjes groenten die je anders zou weggooien, zijn een prima basis voor smoothies, soep, hartige taarten en pasta’s.
  • Geef oud brood nieuw leven als tosti of in de vorm van croutons.

Driedubbel duurzaam

Wil je ook de milieubelasting van je dagelijkse eten zo laag mogelijk houden? Ook dat kan.

  • kies voor duurzame keurmerken bij het boodschappen doen (www.keurmerkenwijzer.nl)
  • waarom voorverpakt water drinken als we hier in Nederland het beste en lekkerste kraanwater ter wereld hebben?
  • download de groente- en fruitkalender en kook met de seizoenen. Dat scheelt een hoop gesleep met voedsel over land, water en door de lucht.
  • download de klimaatweegschaal om inzicht te krijgen in de broeikasgassen die jouw maaltijden met zich meebrengen.

Meer slimme tips om duurzaam te koken vind je hier.

Wil je weten welke bereidingswijze het meest energiezuinig is? Lees hier.

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?