Koekangerveld trotseert de tijdgeest

08 april 2015

Een kleine dorpskern, boerderijen tot ver in het buitengebied en zo’n vijftig recreatiehuisjes in het bos. Als er alles bij elkaar driehonderd woningen in Koekangerveld staan, is het veel. Maar de bewoners hebben wel grote plannen: in tien jaar willen ze dat het dorp energieneutraal is.

Veel Koekangervelders zetten zich al in voor verduurzaming van het dorp, maar Christel Vandermaelen is wel een van de actiefste. “Die tien jaar kunnen er ook best elf worden”, zegt ze. “Of negen. Het gaat erom dat we een stip op de horizon hebben staan. Een ambitieuze stip. Maar samen krijg je dingen voor elkaar die in je eentje nooit lukken. Daar moet je slimme oplossingen voor verzinnen. Bijvoorbeeld energie opwekken voor de recreatiehuisjes in de bossen met panelen op de schuren in het dorp. Of in de zomer warmte opslaan, zodat je die ’s winters kunt gebruiken om er warmpjes bij te zitten. Je kunt ook denken aan biomassa, rioolslib of warmtekracht. Het is de kunst om dat collectief te organiseren.”

Struunpad

Dat ze samen sterk zijn, heeft Koekangerveld al overtuigend bewezen. “Een paar jaar terug vertrok de school uit dit dorp, eigenlijk de laatste faciliteit die we nog hadden. De gymzaal werd afgebroken, en daarmee ook ons dorpshuis dat in hetzelfde gebouw zat. Geheel tegen de tijdsgeest in hebben we toen samen gezorgd dat er weer een nieuw dorpshuis kwam. Dat wordt door vrijwilligers uit het dorp beheerd en gerund. Ook het ‘Struunpad’ is het resultaat van gezamenlijke inspanningen. Dit is een educatieve wandelroute die je de natuur en het landschap echt laat beleven. Het Struunpad is uitgegroeid tot een toeristische attractie; we hebben er al verschillende prijzen mee gewonnen.”

Nieuwe impuls

Waar het in alle collectieve activiteiten om draait, is de leefbaarheid van het dorp verhogen. “Buurkracht zien wij dan ook als onderdeel van een groter geheel. Boven op alles wat we al doen. We zijn al even bezig om het energiebewustzijn in het dorp te vergroten en te onderzoeken hoe we energie besparen samen kunnen aanpakken. Liefst natuurlijk door daarmee ook de lokale economie te stimuleren. Buurkracht geeft ons dorp weer een nieuwe impuls om kennis te delen, acties op te zetten en elkaar vooruit te helpen.”

Koekangerveld zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 12 april om 11.30 uur op RTL 4.

Koekangerveld

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Koekangerveld