Koekangerveld goed het pinksterweekend in

29 mei 2015

Buurkracht buurtbijeenkomst KoekangerveldVlak voor het pinksterweekend, op 21 mei, stroomde het dorpshuis De Veldhoek in Koekangerveld aardig vol. Ruim dertig dorpsbewoners lieten zich informeren over de energiebesparingsmogelijkheden in hun dorp. Die zijn voor iedereen anders.

Christel Vandermaelen van het buurtteam leidde de bijeenkomst in. Ze verwees naar de posters en lantaarnpaalborden die voorafgaand aan de bijeenkomst overal in het dorp de aandacht trokken. Daarop stond de doelstelling van het buurtteam: Koekangerveld energieneutraal. Zo ver is het nog niet, maar je moet de lat hoog leggen, vindt Christel.

Praktische zaken

Wat zijn voor de hand liggende stappen? Op die vraag ging de energieadviseur van Invent in, die de buurt- en woningenscan had verzorgd. Christel: “Buurkracht regelt één zo’n scan per buurt, maar omdat Koekangerveld qua bouw zo divers is, hebben we daar twee scans uit eigen budget aan toegevoegd. Zo konden we de besparingsmogelijkheden van drie heel verschillende woningen laten zien. Een kleine boerderij, een nieuwbouwwoning en een van de woningen in het recreatiepark in het dorp. Dat leverde heel verschillende plaatjes op, wat niemand verbaasde. De bewoners van de gescande huizen kwamen ook allemaal even aan het woord. Het ging al snel over allerlei praktische zaken, zoals de hoogte die je kruipruimte moet hebben om vloerisolatie aan te brengen. Hier op de zandbodem van Koekangerveld is vloerisolatie niet voor iedereen weggelegd.”

Wat zijn de energievreters?

Na de energiescans kwam Buurkracht aan de buurt. Buurtbegeleider Marjan Hendriks lichtte de rol van Buurkracht toe en vertelde hoe de bewoners zich kunnen aanmelden op de website van Buurkracht. En daar vervolgens kunnen aangeven welke maatregelen ze interessant vinden, met elkaar kunnen chatten over lopende acties en hun energieverbruik kunnen volgen. Ten slotte liet het buurtteam de resultaten zien van hun energieverbruiksmetingen. Met de energieverbruikstekkers van Buurkracht hadden ze een flink aantal apparaten doorgemeten. “Dat leverde ook leuke discussies op. Een van ons had bijvoorbeeld ontdekt dat de oplader van zijn accuboormachine, die altijd aanstond, best veel energie verbruikt. Toevallig zat er een monteur in de zaal die wist te vertellen dat je de oplader toch beter aan kunt laten, omdat anders je accu sneller kapot gaat. Zo zie je dat andere overwegingen dan energie besparen soms zwaarder kunnen wegen.”

Energiecafés

Het was al snel tien uur geweest, tijd om af te sluiten. Christel beraadt zich nog op de vervolgstappen. “Toevallig was er een paar dagen later ook een bijeenkomst in het dorp over zonne-energie, dus daar kunnen we weer bij aanhaken. Verder willen we in het najaar energiecafés gaan organiseren rondom specifieke thema’s en daar acties aan verbinden.”

Koekangerveld

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Koekangerveld