Koekangerveld gaat voor gezamenlijk zonneproject

19 maart 2017

Is er belangstelling voor een collectief zonnedak of een zonneweide in Koekangerveld? En zijn er dorpsgenoten die het buurtteam van Buurkracht willen versterken? Na de goed bezochte thema-avond op 16 maart in Dorpshuis De Veldhoek is duidelijk: het antwoord luidt twee keer ja. “Als zich nog meer geïnteresseerden en gegadigden willen melden, of eigenaren van een groot dak: welkom!”

Buurkracht img 20170316 wa0006
Ook bijdragen aan een collectief zonnedak?

Koekangerveld heeft al verschillende verduurzamingsacties achter de rug, van zonnepanelen tot isolatie. Christel Vandermaelen van het buurtteam: “Het leuke is dat het effect daarvan blijft doorwerken. Zo worden er nog altijd regelmatig zonnepanelen geplaatst.” Om een volgende stap te maken richting een energieneutraal Koekangerveld, verkent het buurtteam de mogelijkheden van een collectief zonnedak. “We wilden daarom peilen of daar interesse voor is. Daarnaast zoeken we versterking van ons team, zodat we hier echt werk van kunnen maken. In een korte inleiding heb ik duidelijk gemaakt dat dit de inzet van de bijeenkomst was.”

Inzicht in de mogelijkheden

Christiaan Teule van de Natuur en Milieufederatie Drenthe nam het grootste gedeelte van de avond voor zijn rekening. “Hij gaf uitgebreid uitleg over de mogelijkheden: hoe zit de postcoderoosregeling in elkaar? Wat komt daarbij kijken? Wat zijn de alternatieven? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe zit het met de financiële kant, met saldering en subsidieregelingen? Wat zegt de wet- en regelgeving?” Henk Lammers, de voorzitter van Reestdal Energie, vertelde hoe deze energiecoöperatie een postcoderoosproject aanpakt in het buurtschap Fort. “We hadden ook de boer uitgenodigd die zijn dak hiervoor beschikbaar stelt, Geert Lindenhols. 192 zonnepanelen op zijn dak leveren stroom voor de buurt. En op het erf staat een windmolentje dat groene stroom levert, ook als de zon niet schijnt.”

Ook bijdragen aan een collectief zonnedak?

Het toegestroomde publiek luisterde geboeid toe. “Verschillende aanwezigen hebben zich ook meteen opgeworpen om ons te helpen”, zegt Christel verheugd. “Dat zet zoden aan de dijk. Bovendien hebben zich van tevoren zeven dorpsgenoten gemeld die helaas verhinderd waren, maar wel graag meer willen weten. Voor ons betekent dit dat we verder kunnen. Alleen samen kunnen we dit plan realiseren. Iedereen die mee wil doen door te investeren, bij te springen of dakruimte beschikbaar te stellen, kan zich nog steeds bij ons melden. Rechtstreeks of op buurkracht.nl/koekangerveld. Daar houden we het dorp ook op de hoogte. Zo’n project gaat niet over één nacht ijs, maar na deze avond denk ik dat we ver gaan komen.”

Koekangerveld

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Koekangerveld