Klussen in huis: handige bespaartips om zelf te doen

10 juli 2017

Wat kun je in huis makkelijk zelf doen om energie te besparen? Het antwoord op die vraag is: veel meer dan je denkt. Dat liet Buurkrachtteam Hanevoet-Vijverkwartier in Eindhoven zien tijdens een klusworkshop ‘kleine energiebesparende maatregelen’, speciaal voor de buurt. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen of bekijk het fotoverslag.

Buurkracht hanevoet klushuis 4
Hans: “Folie tegen de muur achter je radiatoren plakken is eigenlijk al ouderwets."

De workshop vond plaats in een heus ‘klushuis’ dat het Energieteam van woningcorporatie Woonbedrijf een paar weken mocht gebruiken – tussen twee huurders in. Hans Bommezijn van het Buurkrachtteam: “Een perfecte plek om buurtbewoners te laten zien welke besparingsmogelijkheden er voor ze zijn: we wonen namelijk allemaal in precies zo’n huurhuis. Dus alles wat in het klushuis kan, kan in ieders eigen woning ook.”

Rondleiding langs bespaartips

In het klushuis hadden Hans Bommezijn, Leo van Bakel en Michiel Dresselaerts – de drie Klimacoaches die mede het Buurkrachtteam vormen – allerlei bespaartips opgehangen. Tijdens de rondleiding kwam de groep ze allemaal tegen: kook met de deksels op de pannen, bijvoorbeeld. Kies voor de ecostand op je wasmachine. Zet een waterbesparend mondstuk op je kranen. “Met zulke kleine maatregelen die je niks of bijna niks kosten, lopen je besparingen al gauw aardig op”, zegt Hans.

Radiatorfolie in een handomdraai

Het bleef niet bij theorie: de deelnemers gingen ook zelf aan de slag. Zo leerden ze van de Klimacoaches hoe ze in een handomdraai radiatorfolie kunnen aanbrengen. Hans: “Folie tegen de muur achter je radiatoren plakken is eigenlijk al ouderwets. Je hebt nu veel beter isolerend folie die je heel eenvoudig aan de achterkant van je radiatoren kunt plakken met magnetische strips. En in onze huizen hebben we de mazzel dat die folie geleverd wordt in precies de lengte en de hoogte van onze radiatoren. Je kunt ‘m in één keer van onderuit bevestigen. En we konden direct het effect demonstreren door de helft van een radiator te voorzien van folie en vervolgens de verwarming aan te zetten. Waar de folie zat, werd de voorkant van de radiator veel warmer.”

Minder stoken voor hetzelfde comfort

De deelnemers kregen ook antwoord op hun eigen vragen. Hoe koppel ik de verwarming af, bijvoorbeeld. Of wat kan ik met de slimme meter? “We krijgen ook veel vragen van buurtgenoten over efficiënt verwarmen. Onze huizen hebben een open trappenhuis, en daarmee een enorm gat naar boven waar veel warmte door verdwijnt. Dat kun je eenvoudig afsluiten. Met een radiatorventilator zorg je ervoor dat de warmte zich sneller en beter verspreidt. Combineer dat met radiatorfolie en je hoeft al veel minder te stoken voor hetzelfde comfort.”

Gereedschap te leen

Omdat niet alle geïnteresseerden bij de workshop aanwezig konden zijn, heeft het Buurkrachtteam ook een aantal buurtgenoten aan huis geholpen. “Wie dat ook wil, kan zich bij ons melden via onze buurtpagina. En voor buurtgenoten die zelf willen klussen, maar misschien niet het juiste gereedschap in huis hebben, stellen wij een kistje met gereedschap beschikbaar. Die is bij mij thuis af te halen.”

Volgend doel: zonnepanelen

Het Buurkrachtteam richt zich inmiddels alweer op een volgend doel: zonnepanelen voor de hele wijk. “Woonbedrijf is bezig de daken te vervangen. Dan worden ze geschikt voor zonnepanelen. Wij gaan binnenkort deur aan deur bij buurtgenoten langs om te inventariseren hoeveel huishoudens mee willen doen. Ik heb goede hoop!”

Bekijk ook het fotoverslag.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?