Klimmen koppelt mijnverleden aan toekomst van energie

09 september 2015

Komt dat zien! Van 8 tot en met 11 oktober is in Gemeenschapshuis Op der Platz in het Zuid-Limburgse Klimmen een kleine maar fijne tentoonstelling over het mijnverleden in de streek – én de toekomst van energie. De opening valt samen met de introductie van Buurkracht in het dorp.

klimmen hart van clumme buurtteam buurkrachtDe tentoonstelling is een van de ruim 200 activiteiten die in dit Jaar van de Mijnen plaatsvinden in de gemeente Voerendaal – waar Klimmen deel van uitmaakt. Bert Schaeks van de organiserende buurtvereniging Ut hart van Clumme: “Klimmen is ooit ontstaan als boerendorp, maar in de vorige eeuw gingen veel bewoners in de mijnen werken. We hebben dus een sterke band met de mijnen. Maar we willen in onze tentoonstelling niet alleen terugkijken naar het verleden. Die steenkolen hebben misschien miljoenen jaren onder de grond gezeten voordat ze de zon zagen en als energiebron aangewend werden. Inmiddels maken we meer en meer gebruik van nieuwe energiebronnen, zoals zon en wind. Dat is de toekomst; die willen we ook graag laten zien.”

Geen druppel op de gloeiende plaat

Juist toen de buurtvereniging zich aan het voorbereiden was op de tentoonstelling, kwam Buurkracht op haar pad. Ut Hart van Clumme zag meteen de kans schoon om het Jaar van de Mijnen aan te grijpen om samen met het dorp aan de toekomst van energie te werken. Aan energie besparen en zelf opwekken. “De mijnen zijn dicht, grondstoffen worden schaars. Ze zijn nu weer bezig met gasboringen op de Noordzee, maar die pot gaat een keer leeg. Daarom kunnen we beter nu zorgen dat we dat vóór zijn. In de EU wordt van alles geroepen over klimaatdoelstellingen, maar ik zie het allemaal nog niet gebeuren als mensen niet zelf ook iets gaan doen. Denk niet dat jouw bijdrage maar een druppel op de gloeiende plaat is, want met z’n allen komen we een heel eind.”

Opening door de burgemeester

De buurtvereniging heeft meteen een lespakketje samengesteld voor de Klimmense schoolkinderen in groep 7 en 8. Ook hierin komen het mijnverleden en de toekomst van energie samen. “We vinden het belangrijk dat kinderen zich er al van bewust zijn dat we anders met energie en energiebronnen om moeten gaan. Dáár begint het.” De burgemeester van Voerendaal komt de tentoonstelling officieel openen. En bij die gelegenheid wordt ook Buurkracht gelanceerd. Bert: “In eerste instantie richten we ons vooral op onze eigen buurt, maar we hopen dat ook andere buurtverenigingen geïnteresseerd raken en met Buurkracht aan de slag gaan.”

Hart van Clumme

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Clumme