Kinderen verzorgen aftrap voor een energieneutraal Kantens, Stitswerd en Rottum

26 juni 2017

De leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van basisschool Klinkenborg hebben hun dorpen Kantens, Stitswerd en Rottum de afgelopen maand onder een duurzaam vergrootglas gelegd. Op 22 juni presenteerden ze hun bevindingen aan hun volwassen dorpsgenoten. De avond was georganiseerd door Energie Initiatief Kantens (EIK), die hiermee de aftrap gaf voor het eerste project op weg naar een energieneutraal Kantens en omstreken: een gezamenlijk zonnedak. Meedoen kan nog!

Buurkracht img 20170623 wa0005
Samen op onderzoek naar een energieneutraal Kantens en omstreken

Energiebesparing leeft in Kantens en de buurdorpen Stitswerd en Rottum. Ruim zestig dorpsbewoners waren naar Het Schienvat gekomen om te luisteren naar de plannen van EIK en de conclusies van de kinderen. Na een welkomstwoord door Eric Bakker van EIK begon de avond met een aantal filmpjes. Hierin was te zien hoe de kinderen de afgelopen maanden met speciale leskisten van alles hadden geleerd over zonnepanelen, warmtepompen en windmolens.

Nu al 1000 zonnepanelen

De kinderen hadden ook onderzocht hoe duurzaam Kantens op dit moment al is. Daarvoor telden ze alle zonnepanelen op alle 250 daken in de dorpen. Ook dat stond op film. Ze kwamen uit op meer dan 1000 panelen, een relatief hoge score. Eric Bakker van EIK kan dat goed verklaren: “We zitten hier in het aardbevingsgebied. Veel inwoners hebben de versterkingsbijdrage van € 4000,- al geïnvesteerd in zonnepanelen.”

Ervaring met energieneutraal

De straat met de meeste zonnepanelen is de Kooistraat. Eric: “Hier staan huurwoningen die door woningcorporatie De Delthe helemaal energieneutraal zijn gemaakt.” Hoe het is om in een energieneutraal huis te wonen vertelde een bewoonster in een laatste filmpje. Elektrisch koken was niet zo’n punt. Alleen aan de lagetemperatuurverwarming moest ze wennen. Eric: “Met een warmtepomp kun je de verwarming niet even opstoken, zoals je dat met een cv-ketel kan.”

Laagdrempelig gezamenlijk zonnedak

Eric, Jan en John vertelden vervolgens over hun plannen voor een zonnedak op de boerderij van Gerben Lenstra. Eric: “Het project is bedoeld voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen hebben en staat al bijna helemaal op poten. Mensen hoeven alleen nog maar in te stappen. We willen beginnen met een relatief klein dak van zo’n 120 panelen omdat we nog niet weten hoeveel animo er is. In een vervolgbijeenkomst zullen we belangstellenden meer vertellen over kosten en opbrengsten.”

Isoleren samen met versterking

Voor het zonneproject zocht EIK samenwerking met de Groningse Energiekoepel (GrEK) die het drietal hielp met rekenmodellen voor zonnedaken, met NLD die de levering van lokale zonne-energie gaat verzorgen en met Buurkracht dat al meer dan 200 buurten ondersteunt bij energiebesparing. Eric: “Op 6 juli organiseert de gemeente een bijeenkomst over de versterking van onze woningen. Dan weten we ook of – en wanneer - we samen met Buurkracht aan de slag kunnen met het isoleren van onze woningen.”

Kunstwerken

De kinderen hadden de meest fantastische knutselwerken gemaakt met hun ideeën voor een duurzaam Kantens. Aan het einde van de avond onthulden ze hun werk. Eric: “Het zijn mooie plannen geworden met veel windmolens en zonnepanelen, maar ook met bijzondere glazen zonnekoepels voor verwarming en een mysterieuze uitvinding waarmee je energie kunt opwekken met wind door de bomen.” Alle bezoekers konden de kunstwerken achteraf bekijken en de kinderen om toelichting vragen.

Aanmelden kan nog

Eric kijkt tevreden terug. “Door de samenwerking met de kinderen was de bijeenkomst informeel en bereikten we ook hun ouders en familieleden. We kregen veel positieve reacties op de filmpjes, die we door een professionele filmer hebben laten maken. Met de kinderen in de hoofdrol kwam de boodschap goed over.” Het enthousiasme van de bewoners blijkt ook uit de aanmeldingen: “Zestien bezoekers lieten weten dat ze interesse hebben in een vervolgbijeenkomst over een zonnedak en vijf dat ze willen meedenken met ons over verdere stappen. Een mooi begin! Inwoners van Kantens, Stitswerd en Rottum willen aanhaken, zijn van harte welkom zich te melden via de webpagina van EIK.”

Kantens-Stitswerd-Rottum

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kantens-Stitswerd-Rottum