Kijktip: warmtebeeldactie Loppersum op RTV Noord

03 maart 2017

In Loppersum rouleert een paar weken lang een warmtebeeldcamera van Buurkracht. De foto’s die dit apparaat maakt, geven inwoners beter zicht op hoe het gesteld is met de isolatie van hun woning. Op 1 maart liep RTV Noord een ochtend mee met de initiatiefnemers van deze actie: Helene Mantel, Henriëtte Wieringa en Ger van Dam.

Buurkracht loppersum opnamen rtv noord1
Opnamen RTV Noord in Loppersum

Loppersum maakt zich op voor een grootscheepse verstevigingsoperatie. “Die gelegenheid kunnen we goed aangrijpen om onze huizen meteen ook energiezuiniger te maken”, zegt Ger. “Bijvoorbeeld door niet alleen stalen balken in onze muren aan te brengen, maar meteen ook HR++-glas en glaswol. Dan brengen we met z’n allen ons gasgebruik naar beneden. Daar steken wij op in. De actie met de warmtecamera is een mooie eerste stap om zo veel mogelijk dorpsgenoten daarin mee te nemen.”

Waar lekt warmte weg?

Samen met de cameraman gingen Helene, Henriëtte en Ger langs bij een huishouden in het dorp dat zich voor de warmtecamera-actie had aangemeld. Ook Hanna de Vries van Buurkracht was van de partij. “We hebben uitgebreid gedemonstreerd hoe de camera werkt en wat je op de beelden kunt zien. Het is de bedoeling dat deelnemers aan de actie zelf met de camera hun huis verkennen. We nodigen binnenkort iedereen uit voor een bijeenkomst waar we inzoomen op opmerkelijke voorbeelden en patronen. Het huis dat we met RTL Noord bezochten, bleek redelijk goed geïsoleerd. Toch kwamen we ook wat warmtelekken tegen. Bijvoorbeeld in het halletje dat tien jaar geleden verbouwd was. Dat bracht de bewoner meteen op het idee: hier moet iets aan gebeuren.”

Vak apart

Ger hoopt dat de uitzending van het item op RTV Noord weer verder bijdraagt aan het enthousiasme in het dorp om versteviging van de woningen te combineren met verduurzaming. En dat nog meer mensen zich aanmelden voor de warmtecamera. “Hartstikke leuk dat ons initiatief wordt opgepikt. En zo snel al, we zijn nog maar net begonnen. Hoe meer aandacht, hoe beter. Het was ook leuk om mee te maken. Je merkt dat het echt een vak apart is om het woord te doen voor een draaiende camera; je hebt toch het gevoel dat je voor heel Noord-Nederland staat. Ik begrijp nu wel waar mediatraining goed voor kan zijn. Wij gaan misschien niet op voor de Oscars, maar het is al heel mooi als onze boodschap goed overkomt.” De uitzending staat voorlopig gepland op maandag 6 maart, om 18.00 uur, RTV Noord: Noord Vandaag.

Ook warmtebeelden?

Inwoners van Loppersum kunnen zich nog aanmelden voor warmtebeelden via de buurtpagina. Maar wees er snel bij, want de camera is nog maar tot 12 maart in het dorp.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?