Kierenjacht op komst in Aardehuis

15 februari 2017

Aardehuis in de gemeente Olst is het duurzaamste dorp van Overijssel. Er staan maar 23 huizen, die allemaal eigenhandig door de bewoners gebouwd zijn, en wel zo duurzaam mogelijk. In grondstoffen, bouwmaterialen én energieverbruik. In theorie is er dan ook niet veel energiewinst meer te halen. Maar hoe zit dat in de praktijk? Om daar meer inzicht in te krijgen, nodigde deze bijzondere Buurkrachtbuurt energieadviseur Erik Giessen uit. Die deed een paar opvallende ontdekkingen.

Buurkracht 170208 buurtbeeld aardehuis
Aardehuis is het meest duurzame dorp van Overijssel

“De belangrijkste vraag die wij hadden voor Erik, was: hoe tochtdicht zijn onze huizen?”, vertelt Ferdi Hummelink van het buurtteam die de hele middag met Erik meeliep om tips en ideeën op te doen. “Daarom heeft hij van een paar woningen beelden gemaakt met een warmtecamera. Daarop kun je het zien als er warmte lekt. In twee huizen heeft Erik ook luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd. Dan gaan eerst alle deuren en ramen dicht en blaast hij de kamer vol met lucht. Vervolgens wordt al die lucht weer weggezogen. Het verschil in luchtdruk tussen die twee situaties zegt ook veel over de tochtdichtheid in huis. En die bleek bij ons niet best.”

Verrassend lek

De boosdoener? Gaten en kieren bij deuren en kozijnen. Ferdi: “Je kunt nog zo goed isoleren, dan kun je nog steeds op die manier veel warmte kwijtraken. Het blijkt ook heel lastig om kieren perfect te dichten. Zelfs professionele bouwbedrijven kunnen op papier een nieuwbouwwijk helemaal kiervrij opleveren, in de praktijk zitten de kozijnen vaak toch nét een fractie scheef, of het hout gaat werken en dan kan er toch weer lucht langs. We vermoedden wel dat dit bij ons ook aan de hand was, maar ik was wel verrast dat het zo erg was: er gaat wel twee keer zo veel warmte verloren via kieren en naden als in gemiddelde nieuwbouwprojecten!”

Leercurve

Dat de woningen in Aardehuis relatief veel warmte lekken ondanks dat er veel aandacht aan isolatie is besteed, heeft vooral te maken met het materiaalgebruik. “We hebben onze huizen zo veel mogelijk van gerecyclede materialen opgetrokken: van versleten autobanden tot flessen en tweedehands hout. De buitenmuren zijn afgewerkt met leem. Daarbij krijg je wel wat sneller kieren. Toch zag je ook dat de huizen die we het eerst gebouwd hebben, meer warmte verliezen dan de laatste. In een paar jaar bouwen hebben we blijkbaar toch een leercurve doorgemaakt.” De vervolgstap lijkt Ferdi duidelijk: “We gaan zo snel mogelijk op kierenjacht!”

Meer weten over deze buurt? Kijk op de buurtpagina van Aardehuis.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?