Karel en Irma geven toer door hun (bijna) nul-op-de-meter-boerderij in Adorp

28 november 2017

Het oude boerderijtje van Karel en Irma Scheepstra aan de Provincialeweg in Adorp is praktisch energieneutraal. Wat daarvoor nodig was, laten ze graag zien aan mededorpsbewoners die ook aan de slag willen met energiebesparing. Op 25 november hielden ze open huis en gaven ze een rondleiding. Bezoekers vonden het interessant en inspirerend. Dorpsgenoten die alsnog een kijkje willen komen nemen, kunnen contact opnemen met Karel via de buurtpagina.

Buurkracht img 20171126 wa0002
Karel en Irma geven toer door hun (bijna) nul-op-de-meter-boerderij in Adorp

De toer startte aan de keukentafel. Karel: “Als je begint met energiebesparing, moet je eerst zorgen dat je zo min mogelijk verbruikt. Ik begon daarom met een korte inleiding over hoe je in drie stappen je huis verduurzaamt. Eerst isoleren, dan je energieverbruik verder verlagen met energiezuinige apparatuur en ten slotte wat je nog nodig hebt, zelf opwekken. Daarna liet ik wat foto’s zien van onze verbouwing. We hebben de boerderij flink gestript waardoor het bijvoorbeeld eenvoudiger was om te isoleren.”

Indrukwekkend rijtje

Karel en Irma zijn gestart met isolatie van dak, muur en vloer. Karel: “Wat mensen interessant vonden was onze dampopen muurisolatie. We hebben iets duurder natuurlijk materiaal gebruikt dat je tegen de binnenzijde van je muur aanzet en met leem afwerkt. Het is vochtregulerend en zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ideaal voor oudere woningen.” Daarnaast hebben Karel en Irma een indrukwekkende reeks installaties: zonnepanelen voor eigen zonne-energie, een zonneboiler die ‘s zomers al het warm water voor douchen voor z’n rekening neemt, een hybride luchtwarmtepomp voor de cv en warm water, en een hoogrendementsketel die bijspringt als de hybride warmtepomp het niet trekt.

Hobby

Karel Scheepstra is heel bevlogen als het om energiebesparing gaat. Hij is een van de trekkers van Buurkracht in Adorp en onderzoekt voortdurend naar nieuwe verduurzamingsmogelijkheden in de boerderij. “Het is een soort hobby. Ja, het vergt een behoorlijke investering, maar het levert ook wat op: onze boerderij heeft praktisch nul op de meter; we betalen dus heel weinig energiekosten. Met de hybride warmtepomp is bijvoorbeeld het gasverbruik van 2500 naar 500 kuub gegaan. Daar staat tegenover dat de pomp flink wat elektriciteit verbruikt, maar dat wordt weer opgevangen door de zonnepanelen.”

Let op subsidies

Bij het verduurzamen van de boerderij hebben Karel en Irma slim gebruik gemaakt van subsidies, waardoor installaties betaalbaarder werden. Karel: “Dat heb ik de bezoekers nog wel op het hart gedrukt: kijk daar goed naar. Op dit moment zijn er interessante subsidies voor bijvoorbeeld pelletkachels, zonneboilers en warmtepompen. Dat kan honderden euro’s schelen. Wat ook scheelt is als je zelf handig in huis bent. Mijn laatste aanwinst is een douchewarmtewisselaar die de warmte van het water dat in het doucheputje verdwijnt, gebruikt om het douchewater verder voor te verwarmen. Dat apparaat kost zo’n € 300,- en moet zich in twee jaar terugverdienen. Dat kan alleen omdat ik het zelf heb aangelegd.”

Blijf op de hoogte

Na anderhalf uur was de rondleiding ten einde. “Het was leuk om te doen. De bezoekers hadden veel vragen. De meeste gingen over rendement en of een maatregel ook in hun woning zinvol zou zijn. Dat is moeilijk te beantwoorden; het is maatwerk. Maar voor het milieu heeft het altijd zin.” In Adorp organiseert het Buurkrachtteam regelmatig bijeenkomsten en acties waardoor je huis verduurzamen makkelijker en voordeliger wordt. Meld je aan op de buurtpagina en blijf op de hoogte van de laatste acties.

 

Sauwerd-Wetsinge

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sauwerd-Wetsinge