Jorijn Hornman winnaar waardebon Friet van Piet

05 februari 2017

Het buurtteam van Tuinwijk in Groningen wil zo veel mogelijk buurtgenoten op de hoogte houden van zijn activiteiten. Daarom werd onder elke tien bewoners die zich aangemeld had op buurkracht.nl/tuinwijk een waardebon verloot voor Friet van Piet, de duurzaamste cafetaria van Nederland. Jorijn Hornman is de gelukkige winnaar. “Ik was vooral leuk dat ik mijn energieverbruik nu kan vergelijken met de buurt.”

Buurkracht friet van piet
Winnaar Jorijn Hornman

Jorijn en haar vriend gaan al heel bewust met energie om. “Op ons dak liggen zonnepanelen, de bijkeuken hebben we laten isoleren, bijna overal hebben we spaarlampen of ledverlichting en we douchen met een zandlopertje. Boven stoken we nauwelijks. Via mijn persoonlijke pagina op buurkracht.nl/tuinwijk kan ik nu mooi zien dat ons energieverbruik op zo’n 55 procent van het gemiddelde van de buurt zit. Die grafieken maken je ook weer alerter op je eigen verbruik. Zo zag ik dat ons stroomverbruik op zaterdag behoorlijk piekt. Daar ga je dan toch over nadenken: hoe kan dat? Wat doen we op zaterdag? En dan kom je erachter dat bijvoorbeeld die drie wasjes best wat stroom kosten, ook al hebben we een energiezuinige wasmachine.”

Experimenteren met de nachtstand

Nu ze het gas- en stroomverbruik in huis per uur kan volgen, wil Jorijn ook gaan experimenteren met de verwarming. “Ik las ergens een discussie over hoe laag je nou ’s nachts je verwarming moet zetten. Als je ‘m heel laag zet, moet je ’s ochtends misschien meer bijstoken om je huis weer op temperatuur te krijgen dan je ’s nachts bespaart. Maar zet je ‘m maar een paar graden omlaag, dan slaat je verwarming ’s nachts misschien weer onnodig vaak aan. Nu kan ik in mijn eigen huis testen wat voor ons de meest energiezuinige nachtstand is.”

Andere snacks

De waardebon van Friet van Piet vindt Jorijn een leuke bonus. “Ik kende Friet van Piet in Groningen niet dus ik ben gaan googelen waarom nou juist voor die cafetaria gekozen is. Toen zag ik dat het een van de beste cafetaria’s van Nederland is die allerlei duurzaamheidsprijzen heeft gewonnen. Er staan ook bijzondere snacks op de kaart, zoals groentekroketten en Beter-levenfrikandellen. We gaan er zeker heen en dan wil ik juist die dingen proberen die je in andere cafetaria’s niet ziet.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?