Jong en oud vol van energiebesparing in Handel

30 november 2015

Op 26 november was jong en oud vol van energiebesparing in Handel. ’s Middags sloten de leerlingen van basisschool De Havelt de spaaractie af. ’s Avonds lieten volwassenen zich informeren over slim isoleren en zelf energie opwekken tijdens de buurtbijeenkomst van Buurkracht.

Voor de afsluiting van de spaaractie kwamen de kinderen van de hoogste groepen bij elkaar. Meester Geert vertelde dat veel kinderen bezig waren geweest met energie en energie besparen. Wethouder Miranda de Ruiter maakte de winnaars bekend. Sven Hermkens won de hoofdprijs: een WakaWaka-lamp op zonne-energie. Hij had de opdrachten op de spaarkaarten het beste uitgevoerd, alle vragen beantwoord en een kleurplaat en lampen ingeleverd. De tweede prijs was voor Dewi van Berkum die heel actief was op Instagram met selfies over energiebesparing. Zij kreeg een milieuset luchtvervuiling om zelf mee te experimenteren. Met de spaaractie hebben de kinderen zonnepanelen bij elkaar gespaard voor de school en de sportverenigingen in Handel. Sven en Dewi mochten samen met Bert Visser van het buurtteam het eerste zonnepaneel symbolisch aan de school overhandigen.

171 zonnepanelen

Buurkracht img 8657
Sven en Dewi overhandigen een zonnepaneel

’s Avonds kon Bert Visser in dorpshuis De Bron namens het buurtteam 25 bezoekers verwelkomen. Hij blikte kort terug op wat er al is bereikt de afgelopen maanden. Sinds de eerste bijeenkomst in juni over zonnepanelen zijn er al 171 zonnepanelen gelegd bij 24 woningen. Samen goed voor 40.000 Wattpiek, dat is omgerekend een besparing van zo’n € 8.000,- per jaar. Dan was er de spaaractie met de kinderen en de opnames voor Ons Huis Verdient Het. De uitzending is zondag 6 december om 15.55 uur bij RTL4. Het buurtteam kon ook al een filmpje laten zien van de bijeenkomst van die middag.

Zoldervloerisolatie

Buurkracht img 8656
Geïnteresseerde buurtbewoners luisteren aandachtig

Teamlid Tejo Dekkers liet vervolgens zien wat het inhoudt om zonnepanelen te hebben en wat daarbij komt kijken. Bij voldoende belangstelling wil het team nogmaals een aparte bijeenkomst over zonnepanelen organiseren. Daarna vertelde een energieadviseur over de resultaten van een energiescan bij een woning in Handel. De woning was nog in originele staat, zonder isolatie. Zo kon hij goed laten zien wat er mogelijk is aan energiebesparende maatregelen en wat dat oplevert. “Woningen zoals deze staan er veel in Handel”, vertelt Annette Visser van het buurtteam. “Mensen waren heel geïnteresseerd.” Annette wilde zelf weten of het handig is om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak, als je zolder toch leeg staat. Dat kan, luidde het antwoord, maar dan blijft de zolder dus koud. Aanvullende dakisolatie is daarom zeker het overwegen waard. Aandachtspunt bij zoldervloerisolatie is bovendien dat je niet meer op de vloer kunt lopen.

Vrijwillige bijdrage

Aan het einde van de avond vulden de bezoekers op inventarisatiekaarten in welke maatregelen ze interessant vinden. Annette: “Vooral voor spouwmuurisolatie en zonnepanelen is veel belangstelling. Voor zonnepanelen ligt al een aanbod. Voor spouwmuurisolatie moeten we nog beginnen met bedrijven zoeken en offertes vragen.” Onder de invullers van de kaarten werden twee woningscans verloot. Bert Visser vertelde tot slot dat het buurtteam de komende weken een warmtecamera van Buurkracht te leen heeft. Wie interesse heeft in warmtebeelden van zijn huis, kan zich intekenen via buurkracht.nl. Annette: “Elders kost zo’n warmtebeeld aardig wat geld. Een opname met de warmtecamera via Buurkracht is in principe gratis. Wij willen wel een vrijwillige bijdrage vragen, bestemd voor zonnepanelen voor de gemeenschappelijke voorzieningen in het dorp.” 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?