''Je zult iets op gang moeten brengen''

14 mei 2014

De drijfveren van Arjan van Harten

Is het toeval dat Arjan van Harten, de initiatiefnemer van Buurkracht in Smilde, op het provinciehuis van Drenthe het energiebeleid coördineert? “Typisch een geval van de kip of het ei”, zegt hij zelf. “Door mijn werk ben ik bewust met energie bezig. Maar ik zou dit werk niet doen als het onderwerp me niet al geïnteresseerd had.”

Zonnepanelen op zijn dak, dat wil hij al een hele tijd. En toen hij hoorde dat zijn buurman daar ook wel oren naar had, kwam hij op het idee om de hele straat of een nog groter deel van Smilde warm te maken voor zonnepanelen. “Ik dacht ook: leuk wat ik allemaal zit te verkondigen in mijn werk, het wordt hoog tijd dat ik zelf iets doe. Dat ik naar mijn eigen adviezen handel en mijn betrokkenheid in de praktijk breng. En dat ik daarmee ook iets in beweging breng in mijn omgeving. We moeten goed voor de aarde zorgen, haar netjes achterlaten. Dat rentmeesterschap past bij mijn geloofsovertuiging en waarden en normen.”

Niet zo’n toestand

Zijn buurtgenoten zien het idee wel zitten, maar worden een beetje kriebelig van een al te formele insteek, heeft Arjan inmiddels ontdekt. “Als ze het woord ‘buurtteam’ horen, haken ze af. Maak er niet zo’n toestand van, hoor je ze dan denken. Maar ze hechten wel aan saamhorigheid, en Arjan krijgt hulp genoeg bij het uitdelen van folders, offertes opvragen en wat er maar geregeld moet worden. Op 24 april vond de eerste buurtbijeenkomst plaats in Smilde, waar bewoners meteen twee mooie aanbiedingen op een presenteerblaadje aangeboden kregen: een energiescan voor € 25,- via de gemeente en een aantrekkelijke zonnepanelendeal.

Gekste argumenten

Arjan is optimistisch, maar houdt zijn verwachtingen in toom. “Vanuit mijn eigen werk weet ik hoe moeilijk het is om mensen in beweging te krijgen. Ze komen soms met de gekste argumenten om maar niet mee te hoeven doen: ‘Ze zeggen wel dat isolatie veel oplevert, maar je denkt toch niet dat ik daar intrap?’; ‘Mijn moeder is ernstig ziek, mijn hoofd staat er niet naar’; ‘Ik heb net de keuken verbouwd, het geld is op.’ Maar er komt toch iets op gang. Toen ik begon, nam een mevrouw uit een straat net buiten onze wijk contact met me op. Of ze ook mee kon doen. Natuurlijk! Uiteindelijk heeft ze besloten niet af te wachten, maar direct zonnepanelen te laten plaatsen. Los van Buurkracht, maar toch ook een beetje dóór Buurkracht. Dat is net zo mooi: het gaat erom dat mensen iets doen, niet onder welke vlag. Over twee jaar heeft misschien niet heel Smilde zonnepanelen, maar ik denk dat bewoners dan wel bewuster met energie omgaan.”

Zuidwest-Smilde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwest-Smilde