Je zonnepanelen schoonmaken: zin of onzin?

12 augustus 2018

Nu de zon goed schijnt, wil je vast het maximale uit je zonnepanelen halen. Helpt het dan om je zonnepanelen schoon te maken? En zo ja, hoe doe je dat?

Buurkracht buurkracht paterswolde042rp zonnepanelen
Je zonnepanelen schoonmaken: zin of onzin?

Volgens Milieu Centraal is het bij zonnepanelen die in een hoek van minstens 20 graden staan, niet nodig om zonnepanelen schoon te maken. Met als argument dat de regen dat dan voor je doet. Toch zijn de meningen daarover verdeeld. Zonnepanelen.net denkt daar anders over: volgens dit onafhankelijke adviesplatform levert het regelmatig reinigen van je zonnepanelen juist wél extra rendement op. Van al gauw 3 procent. Dat maakt het toch de overweging waard om het zekere voor het onzekere te nemen. En als je zonnepanelen in een hoek van minder dan 20 graden liggen, is schoonmaken sowieso een goed idee. 

Hoe maak je je zonnepanelen schoon? 8 handige tips

1.     Loop je zonnepanelen ongeveer 3 keer per jaar na. Eén dikke klodder vogelpoep op één zonnepaneel kan de opbrengst van je zonnepanelen al met 2 tot 5 procent verlagen.

2.     Kies een moment op de dag dat de zon niet fel schijnt, bijvoorbeeld ’s morgens of ’s avonds, om je zonnepanelen schoon te maken. Dan droogt het water niet zo snel dat er resten achterblijven.

3.     Pak niet meteen een emmer met water, maar probeer droge vuilresten eerst met de hand of een zachte doek van je zonnepanelen af te wrijven.

4.     Haal geen halsbrekende toeren uit. Als het lastig is om op of bij je dak te komen, spoel je zonnepanelen dan af met een tuinslang. Dat verwijdert in elk geval de ergste vlekken.

5.     Gebruik vooral geen hogedrukreiniger. Daarmee loop je risico dat er water tussen de cellen en het glas komt. Dat komt de prestaties van je panelen niet ten goede.

6.     Is je dak wel goed bereikbaar en begaanbaar? Neem dan een emmer mee naar boven met warm water, een zachte spons en een speciaal reinigingsmiddel dat de zelfreinigende laag niet aantast. Of zonder reinigingsmiddel; daarmee kom je ook een heel eind. En neem veiligheidsmaatregelen: ga nooit je schuine dak op zonder valbeveiliging.

7.     Schuurmiddelen of schuursponsjes gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen is uit den boze. Daarmee tast je het glas aan en dat gaat ten koste van de opbrengst.

8.     Als je dan toch bezig bent: vergeet niet om ook regelmatig je omvormer stofvrij te maken. Niet dat je zonnepanelen daar harder van gaan werken, maar je omvormer gaat wel langer mee.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?