Je energierekening: waar betaal je het meeste voor?

17 februari 2016

De energierekening van een gemiddeld huishouden bedraagt zo’n € 1.680,- per jaar. Dat is een optelsom van de kosten van je energieverbruik en van de levering van gas en elektriciteit. Maar hoe komt de hoogte van je energierekening eigenlijk tot stand? 

Buurkracht duimpjes
Welke is de grootste kostenpost?

Marlon van Milieu Centraal zocht voor ons uit welke energieverbruikers in huis de grootste invloed hebben op je jaarlijkse energielasten. Hoe ziet volgens jou de top 12 aan kostenposten op je energierekening eruit?

Zet in de juiste volgorde

Dit zijn de 12 grootste kostenposten van de gemiddelde energierekening. Ze staan op alfabetische volgorde:
aardgaslevering – audio/video – computer – elektriciteitsverbruik van de cv-ketel – elektriciteitslevering – koelen/vriezen – televisie – vaatwasser – verlichting – verwarming (gas) – warm water (gas) – wasmachine/droger.
Aan jou de vraag om ze in de goede volgorde te zetten, van grootste naar kleinste kostenpost. Doe je mee?

Wat kan je winnen?

Stuur je oplossing uiterlijk op 4 maart naar marije@buurkracht.nl. Uit de goede inzendingen trekken we drie winnaars. Zij krijgen twee weken lang een Slurper Speurset met energieverbruiksmeters in huis, om te ontdekken hoeveel stroom hun elektrische apparaten precies verbruiken. Leuk om te doen, en het maakt meteen duidelijk waar nog op te besparen valt.

Gratis set lenen voor je buurt?

Ben je actief in een Buurkrachtbuurt? Als buurtteam kun je gratis een of meer speursets met energieverbruiksmeters bij Buurkracht lenen om te laten rouleren. Zo kun je met je hele buurt bekijken hoeveel energie de apparaten in huis verbruiken en waar de meeste bespaarwinst te halen valt. Meer informatie hierover lees je hier.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?