Je eigen postcoderoosproject in zeven stappen

06 mei 2018

Het is een trend in Buurkrachtland: de opkomst van het postcoderoosproject. Een toenemend aantal buurtteams maakt werk van een gezamenlijk zonnedak. Van Garnwerd tot Vilsteren en van Staphorst-Noord tot Marknesse. Zodat buurtgenoten die geen zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen of willen, ook duurzamestroomproducent kunnen worden. Hoe pak je het aan?

Buurkracht zonnepanelen paterswolde
Om te profiteren van zonnepanelen hoeft je niet per se je eigen dak te gebruiken

Stap 1: denk samen na over de opweklocatie

De zonnepanelen die jouw buren van stroom gaan voorzien, moeten wel ergens staan of liggen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een school, het buurthuis, een grote loods of de lokale sportkantine. De eerste voorwaarde is dat die locatie zich bevindt in de ‘postcoderoos’ van je buurt: het postcodegebied met dezelfde vier cijfers (of aangrenzend). Deelnemers aan je project binnen die postcoderoos kunnen 15 jaar lang aanspraak maken op de belastingkorting. Hoe dat zit lees je hier.

Stap 2: verzeker je ervan dat de opweklocatie geschikt is

Niet elk groot dak dat gunstig ligt ten opzichte van de zon en waarvan de eigenaar graag wil meewerken, is ook geschikt voor een collectief zonneproject. Met een beetje pech is de constructie niet stevig genoeg – er komt een behoorlijk gewicht op het dak. Of er blijkt nog asbest in verwerkt te zijn. Of de aansluiting op het energienetwerk is niet zwaar genoeg. Allemaal factoren die de kosten behoorlijk kunnen opdrijven. Dan kun je beter nog even verder zoeken.

Stap 3: duik in de kosten en opbrengsten

In je buurt wonen altijd wel mensen met verstand van financiën, technisch inzicht en talent voor ondernemen. Dat helpt bij het opstellen van een businessplan waarin je kosten en opbrengsten tegen elkaar afweegt. Daarvoor heb je onder meer offertes nodig van leveranciers van zonnepanelen – het liefst minstens drie - en van de netbeheerder voor de aansluiting, maar ook van verzekeraars. En je moet op zoek naar een energieleverancier om de stroom uit het project straks in te kopen en de administratieve verrekening te verzorgen.

Stap 4: werk een businessplan uit

Als je alle kosten en opbrengsten in kaart hebt, kun je gaan rekenen en een businessplan uitwerken: wat wordt je (voorlopige) aanbod aan buurtgenoten? Voor welk financieringsmodel kies je? Mocht je hier zelf geen ervaring mee hebben, bekijk dan hoe anderen dit hebben aangepakt of vraag hulp van een expert. In de meeste regio’s kun je prima ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld van GrEK in Groningen, de Energiewerkplaats in Drenthe en Friesland en Natuur- en Milieufederatie.

Stap 5: ga de boer op om deelnemers te werven

Het is nu tijd om deelnemers aan het project te vinden die bereid zijn erin te investeren. Want alleen met afnemers krijg je je financiering rond, hoe je die verder ook geregeld hebt. Deel daarom je plannen en je voorlopige aanbod – dat alleen nog maar beter kan worden – met de buurt. Ga ermee de boer op, deel folders uit, maak persberichten en organiseer een of meerdere informatieavonden. Alles om je buurtgenoten enthousiast te krijgen. Grote kans dat dit lukt als je ze straks kunt voorrekenen wat hun deelname hun gaat opleveren. Voor het milieu én voor hun portemonnee.

Stap 6: richt een energiecoöperatie op

Een belangrijke mijlpaal is de oprichting van een energiecoöperatie. Meestal gebeurt dit als vrijwel zeker is dat er genoeg belangstelling is voor het project om het echt uit te voeren. Die oprichting heeft nog wel wat voeten in aarde. Je moet bijvoorbeeld statuten opstellen, een bestuur aanwijzen en naar de notaris. 

Stap 7: bouwen en opwekken maar

De bouw van de installatie kan gaan beginnen. Dat hoeft niet lang te duren: een installateur kan een project van een paar honderd panelen vaak al in een paar dagen opleveren. Vergeet in deze fase niet de laatste formaliteiten af te handelen, zoals de verzekering en het opstalrecht. Wanneer de installatie klaar is, kun je gaan genieten van een welverdiende belastingkorting. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?