Je cv-ketel vervangen, ja of nee?

09 augustus 2016

Veel mensen vervangen hun cv-ketel na twaalf tot vijftien jaar omdat deze dan wat storingsgevoeliger wordt. Maar wat als je ketel-op-leeftijd nog loopt als een zonnetje? 

Buurkracht img 5504
vr-ketel

Heb je thuis een ketel hangen die ouder is dan tien jaar, dan heb je waarschijnlijk een vr-ketel (of een oud type hr-ketel). Daarbij staat vr voor verbeterd rendement: en wel verbeterd ten opzichte van nog oudere ketels die een gemiddeld rendement van 75 procent haalden. Bij vr-ketels wordt 80 procent van de verbrandingswarmte benut voor de verwarming van je huis. Je herkent ze aan het Gaskeur-basislabel.

De nieuwste generatie ketels zijn hr-ketels: hoog rendement. De belangrijkste vernieuwing is dat die ketels ook de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas, benutten om je huis of water te verwarmen. Zo kun je op een rendement van meer dan 90 procent uitkomen.

Bespaar een kwart

Hr-combiketels – die dus je huis en je water verwarmen – zijn er in drie klassen: Gaskeur hr 100, hr 104 en hr 107. Je herkent ze aan het Energielabel: ze hebben een A-label voor verwarming en een A- of B-label voor warm water. Een A-label combiketel haalt met tenminste 90 procent* het hoogste rendement. En dat merk je natuurlijk in je gasverbruik.

Vr-ketels zijn nog steeds op de markt en ze zijn wat goedkoper dan A-label ketels, maar de meerkosten heb je binnen een jaar terugverdiend. Want met een A-label combiketel gaat je gasverbruik al gauw met ongeveer een kwart naar beneden. Tel daar bij op dat je aan een nieuwe ketel minder onderhoudskosten hebt, en je bespaart zó € 300,- per jaar. Daarmee heb je je totale investering van zo’n € 2.200,- er in ongeveer zeven jaar uit.

Nog zuiniger

Het kan natuurlijk altijd nog zuiniger. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een slimme thermostaat die bij de ketel past en thermostaatkranen op de radiatoren. Dat verdien je snel terug. Of voor een hr-ketel die gebruikmaakt van een zonneboiler voor warm water of een hybride warmtepomp voor warm water en/of verwarming. Of voor een hre-ketel, die behalve verwarming en warm water ook elektriciteit levert. Allemaal ketels die heel milieuvriendelijk zijn, maar ook nog prijzig. Je beperkt daarmee wel je CO2-voetstap, maar voor het geld hoef je het dan in de regel niet te doen. De keuze is aan jou.

*Het rendement van het Energielabel is op een andere manier gemeten en wijkt daardoor af van de 107% rendement waaraan de HR 107-ketel zijn naam te danken had.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?