Jantjeszeepolder start enthousiast met energiebesparing

18 mei 2018

In Jantjeszeepolder in Dokkum zet een groep bewoners de schouders onder energiebesparing en zelf energie opwekken. Hun initiatief is enthousiast ontvangen in de wijk. Ondanks het prachtige weer kwamen maar liefst 50 mensen op 15 mei naar de informatiebijeenkomst in De Ark om zich laten bijpraten over de mogelijkheden. Volgende stap is samen offertes opvragen voor zonnepanelen en isolatie. Buurtgenoten blijven op de hoogte via de buurtpagina.

Buurkracht ce364061 1703 43e4 8eeb 4c4fbb4cb1f7

Het buurtteam was blij verrast met de grote opkomst. Joop Bosch: “Je zou denken dat energiebesparing een onderwerp is dat vooral leeft in de herfst. Maar het onderwerp is veel in het nieuws op dit moment. Mensen worden zich er steeds bewuster van dat er iets moet gebeuren, ook door de aardbevingen in Groningen. Daarnaast speelt mee dat onze huizen nu groot onderhoud vragen, zoals nieuwe kozijnen. Als je dan toch aan de slag gaat, wil je het meteen zo duurzaam mogelijk doen.”

Zonnepanelen favoriet

Voorafgaand aan de bijeenkomst had het buurtteam bij alle bewoners een enquêteformulier door de bus gegooid om te peilen voor welke maatregelen interesse is. Joop maakte in zijn welkomstwoord de uitkomst bekend: zonnepanelen zijn torenhoog favoriet, gevolgd door gratis warmtebeelden. Hierop zie je waar je woning warmte lekt en dus betere isolatie nodig zou kunnen gebruiken. Op de derde plek stond isolatie.

Uitgebreide voorlichting

Voor uitleg over hoe je energiebesparing het beste aanpakt, was adviseur Jelte Pars van Breman Installaties aanwezig. Hij had een uitgebreide presentatie over de verschillende soorten isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en isolatieglas. Joop: “Het is verstandig om eerst de woning rondom te isoleren, dus dak, spouwmuur en vloer. De volgende stap is kijken hoe je het resterende energieverbruik kunt verlagen of zelf opwekken.”

Interessante financiering

Ook wees Jelte op financieringsmogelijkheden zoals subsidies die beschikbaar zijn via je gemeente en speciale duurzaamheidsleningen. “Een uitkomst voor wie het geld voor maatregelen niet op de bank heeft staan. Deze leningen hebben een heel lage rente. Het kan gebeuren dat je door een energiebesparende maatregel maandelijks meer bespaart aan energie, dan dat je betaalt aan aflossing. We helpen buren graag om de rekensom te maken.”

De diepte in

Na de koffie konden de bezoekers hun vragen stellen aan de deskundigen aan drie thematafels. Jelte vertelde meer over zonnepanelen en warmtepompen, Aant Buisman van isolatiebedrijf Koston Noord was speciaal gekomen om alle vragen te beantwoorden over isolatie en Joop, die zelf al HR++-glas heeft, deelde zijn ervaring aan de derde tafel. “Mensen vroegen zich af waarom isolatieglas vaak condensvorming heeft aan de buitenkant. Een slecht teken? Nee, in tegendeel. De condensvorming ontstaat doordat de ramen geen warmte doorlaten van binnen naar buiten.”

Samen inkopen

Aan het einde van de avond werd afgesproken om te starten met een gezamenlijke inkoopactie voor zonnepanelen en isolatie. “Arnold Talstra en ik nemen hierin het voortouw door offertes op te vragen bij drie bedrijven. Die leggen we dan voor aan alle belangstellenden, zodat we samen een keuze kunnen maken. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer voordeel.” Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in Jantjeszeepolder, meld je dan aan via de buurtpagina.

Jantjeszeepolder

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Jantjeszeepolder