Jan Douwe Kroeske: “SummerLabb en Buurkracht delen filosofie”

14 juni 2016

Ook deze zomer trekt SummerLabb door festivalland om een groot publiek te laten voelen, proeven en ruiken aan vernieuwende initiatieven die ons land gaan verduurzamen. Te beginnen op Delfsail van 30 juni tot en met 3 juli, met veel aandacht voor de energietransitie. Bedenker Jan Douwe Kroeske: “We brengen grote bedrijven, startups en gewone Nederlanders bij elkaar. Om samen verder te komen.”

Buurkracht 160614 jan douwe kroeske   klein
Jan Douwe Kroeske in actie op de Buurtendag 2015

Jan Douwe Kroeske en Buurkracht kennen elkaar van het SummerLabb op het Noorderslagfestival in 2015. Daar deed Buurkracht toen aan mee. “Sindsdien blijven we elkaar volgen. Zo was ik ook bij de ontmoetingsdag voor buurtteams van Buurkracht in november. Heel mooi en bijzonder om te zien hoeveel energie en enthousiasme de initiatiefnemers uit de buurten uitstralen. Dat slaat overal op over. Zij blijven niet achter hun hekken zitten, maar klimmen eroverheen om partijen bij elkaar te brengen. Eigenlijk wat wij met SummerLabb ook beogen.”

Lokaal duurzaam

Overal waar het duurzame paviljoen van SummerLabb neerstrijkt, of het nu Pukkelpop is of de Wereldhavendagen, is het programma afgestemd op de omgeving. Zo komen in Delfzijl allerlei onderwerpen aan bod die in Groningen spelen. Jan Douwe: “Hoe je een brede groene dijk kunt aanleggen met gerijpte kleislib, bijvoorbeeld, iets waar het Waterschap Hunze en Aa’s mee bezig is. Ook ballastwater dat schepen meevoeren en elders op de wereld lozen, nemen we onder de loep. Wat doen die verplaatsingen bijvoorbeeld met de biotopen? Er zijn ook fantastische apparaten in ontwikkeling die dat ballastwater reinigen voordat het gedumpt wordt.”

Energiedialoog

Groningen is ook een toepasselijke omgeving om de energiedialoog te voeren. Jan Douwe. “Zo gaat Gasunie in gesprek over de toekomst van gas en vertellen andere partners het publiek wat mogelijk is met zonnevelden of windmolens. Er staan verrekijkers klaar om de verschillende toekomstscenario’s door te bekijken. Shell geeft z’n visie op GTL, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. Ook Bredenoord, het bedrijf dat onze stroomvoorziening verzorgt op festivals, laat zien hoe het dankzij technologische vernieuwingen steeds beter lukt om dat op een duurzame manier te doen.”

Meedenken

SummerLabb kiest er bewust voor om vooral grote partijen in de energiedialoog te betrekken. “Zo brengen we allerlei energievisies bij elkaar. Onderwerpen waar de 650.000 bezoekers van Delfsail ook een mening over hebben. “De media geven je soms de indruk dat de vernieuwingen alleen van kleine startups komen. Maar multinationals zijn er net zo goed mee bezig. De versnelling in de energietransitie moet ook van hen komen. Ik denk dat ze er zeer bij gebaat zijn om daarover van gedachten te wisselen met de gewone Nederlander. Om die mee te laten denken. Samen kom je veel verder dan wanneer je tegenover elkaar staat. Dat is onze filosofie: delen en verbinden. Dat hebben we met Buurkracht gemeen.”

Meer informatie: www.summerlabb.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?