Jachthoornstraat op jacht naar zon

04 juni 2018

De Jachthoornstraat in de Maastrichtse buurt Boschpoort zet, onder de toepasselijke naam Zonnejacht, vol in op zonnepanelen. Tijdens een buurtbijeenkomst op donderdag 24 mei kregen de bewoners een aantrekkelijk aanbod van een leverancier. Bijna alle aanwezigen schreven zichdezelfde avond nog in voor een persoonlijke offerte. Geïnteresseerde buurtbewoners die er niet bij waren, zijn van harte uitgenodigd om zich bij de actie aan te sluiten. Kijk op de buurkracht.nl/zonnejacht om een vrijblijvende offerte op te vragen. Wees er snel bij, want het aanbod sluit op 1 juli.

Buurkracht standaard foto bij verslag
Zonnejacht gaat voor zonne-energie. Doe je mee?

“Het was een leuke, geslaagde avond”, zegt Rianne van der Krogt enthousiast. Ze is lid van het buurtteam dat de bijeenkomst in het buurthuis aan de Pastoor Moormanstraat organiseerde. “Buurtbewoners waren nieuwsgierig naar zonnepanelen, maar huiverig voor de investering. Wij hebben laten zien dat, berekend over 25 jaar, de kosten per kWh enorm omlaag gaan. Zelfs als je een lening afsluit om de zonnepanelen te financieren.”

Beste aanbod in de buurt

Het aanbod voor zonnepanelen kwam van Paul Kerkhofs, adviseur bij New Energy Systems uit het Limburgse Schimmert. Dit bedrijf kwam als beste uit de bus na grondig onderzoek van het buurtteam. “We hebben offertes van verschillende leveranciers van zonnepanelen opgevraagd en naast elkaar gelegd”, licht Rianne toe. “New Energy Systems heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Onder meer omdat het bedrijf maar liefst 25 jaar garantie geeft op alle onderdelen.” 

Zonnepanelen = besparen

Bijna alle aanwezige buurtbewoners schreven zich na afloop direct in voor een persoonlijke offerte. Daarmee lijkt het verhaal van Paul de drempel om te investeren te hebben weggenomen. En dat is niet zo gek: “Als je stroom koopt van een leverancier, betaal je gemiddeld 20 cent per kWh”, legt Rianne uit.  “Met zonnepanelen loopt dat terug naar 7,5 cent per kWh. Sluit je een lening af om de zonnepanelen te financieren, dan betaal je inclusief rente nog steeds slechts 8,2 cent per kWh. Je bent dus altijd veel goedkoper uit.We zijn bij deze berekeningen wel uitgegaan van zowel de huidige salderingsregeling als de huidige energieprijs.”  

Isolatie in de Jachthoornstraat

Naast Paul kwam ook energieadviseur Marloes Bosman tijdens de bijeenkomst aan het woord. Zij heeft de energiebesparingsmogelijkheden in de Jachthoornstraat in kaart gebracht aan de hand van één voorbeeldwoning. Haar bevindingen presenteerde ze aan het publiek. “De kwaliteit van de vloer- en dakisolatie is goed”, zegt Rianne. “Wat betreft de spouwmuurisolatie is er ruimte voor verbetering. Marloes heeft de dikte op één punt bekeken en daar mat ze maar de helft van wat wenselijk is. Daarnaast heeft ze geadviseerd om enkel en dubbel glas te vervangen door HR++-beglazing.” 

Samen besparen

Het buurtteam richt zich nu eerst op de zonnepanelenactie, en probeert ook samen op te trekken bij andere acties, zoals het vervangen van het dakleer vóór het plaatsen van de panelen. “En we hebben het ook over andere kwesties die spelen in de buurt, zoals de inrichting van de groenzone. We houden buurtgenoten op de hoogte via onze buurtpagina. Daar kan tot 1 juli ook nog iedereen zich melden die wil aanhaken bij de zonnepanelenactie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?