Jaarvergadering: Vonderkwartier blikt terug en kijkt vooruit

29 januari 2017

In het Eindhovense Vonderkwartier zijn allerlei werkgroepen actief om iets extra’s te doen voor de buurt. Tijdens de jaarvergadering van de wijkvereniging op 26 januari in het Summa College blikten ze allemaal terug op 2016 en presenteerden ze hun plannen voor 2017. Ook de werkgroep Energie kwam aan het woord. Met zonnige vooruitzichten.

Buurkracht  mg 8556
Het Buurkrachtteam in hun karakteristieke buurt

Nicole Papen-Boterhuis van de werkgroep Energie, ook bekend als het buurtteam van Buurkracht, kijkt terug op een mooie avond. “Het is sowieso leuk om te zien dat in onze buurt zeker honderd vrijwilligers de handen uit de mouwen steken voor onderwerpen die ons allemaal aangaan, zoals veiligheid, de openbare ruimte, pleinactiviteiten en senioren. En dat daar zoveel buurtgenoten belangstelling voor hebben: er zaten bijna 100 mensen in de zaal, waarvan ongeveer de helft (nog) geen vrijwilliger.” Vonderkwartier heeft in 2016 het meest bespaard van alle Buurkrachtbuurten en wil deze koploperpositie graag in 2017 behouden.

Actie spouwmuurisolatie wegens succes verlengd

Namens de werkgroep Energie nam Marc Sprokel plaats op het podium. Nicole: “Hij had heel wat te melden. Zo hebben we het afgelopen jaar een heel succesvolle actie voor spouwmuurisolatie opgezet. Daar hebben al 69 huishoudens aan meegedaan. De actie staat nog steeds open, en het komende jaar is er ook weer subsidie van het Rijk beschikbaar voor huishoudens die meerdere isolerende maatregelen in één keer nemen. Daarnaast hebben we een zonnepanelenactie aangekondigd. Er wordt een projectgroep opgericht die daar werk van gaat maken.”

Actie zonnepanelen in voorbereiding

Marc legde uit dat de projectgroep vooral gaat proberen om de installatie van zonnepanelen in Vonderkwartier te coördineren, en zo voor de huishoudens die daar interesse voor hebben, een goede prijs te regelen. Nicole: “Er is veel discussie over zonnepanelen in de buurt; er staan veel jarendertighuizen met mooie rode daken. Het grootste enthousiasme voor zonnepanelen zien we dan ook onder huishoudens met een dak dat aan de achterkant veel zon vangt. Daar zie je de zonnepanelen vanaf de straat niet liggen. Maar Vonderkwartier is geen beschermd stadsgezicht; als mensen zonnepanelen willen aan de straatkant, is dat gewoon toegestaan. Dus als we dan toch een actie opzetten, willen we ook proberen te zorgen dat die een uniform beeld opleveren. Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende soorten panelen; misschien kunnen we iets doen met rode zonnepanelen of dakpannen die zonne-energie opwekken. Dat moeten we nog zien.”

Toekomstmuziek: zonnepanelen op andermans dak

Een alternatief voor zonnepanelen op het eigen dak zijn zonnepanelen op andermans dak. “Dan wordt het meer een belegging dan een directe energiebesparing”, vertelt Nicole. “Maar het draagt even goed bij aan het doel om energieneutraal te worden. We hebben ons dan ook gebogen over de mogelijkheden om een postcodeproject van de grond te tillen. Dat blijkt in Eindhoven lastig; zelfs energiecoöperaties als 040Energie en Morgen Groene Energie zijn daar afgelopen jaar niet in geslaagd. We hebben dat idee even op een laag pitje gezet, maar als er het komende jaar een project wordt opgezet waarbij onze postcode valt binnen onze postcoderoos, zullen we bewoners zeker stimuleren om mee te doen.”

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de acties en activiteiten van de werkgroep Energie in Vonderkwartier of meedoen aan het zonnepanelenproject? Meld je dan aan op buurkracht.nl/vonderkwartier.

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier