Isolatieglas, winst aan alle kanten

01 januari 2017

Via je ramen kan behoorlijk wat warmte verloren gaan. Met isolatieglas hou je niet alleen de warmte binnen, maar ook nog eens het straatgeluid buiten. En je hebt minder last van tocht. Er is tegenwoordig veel te kiezen. Ook als je liever op een andere manier energie bespaart

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 15.04.05
Verschillende typen glas hebben verschillende resultaten.

Hoe werkt dubbel glas?

Glas laat warmte door, maar gebruik je twee lagen, dan houdt de lucht daartussen de warmte juist tegen. Tegenwoordig is vooral hoogrendementsglas populair. Dit heeft een edel gas tussen de glasplaten dat beter isoleert dan gewone lucht. Bovendien is op het glas een onzichtbare, extra isolerende coating geplakt. Naast hr-glas met twee glasplaten (hr++ dubbel glas) is er ook triple hr-glas met drie glasplaten (hr++ triple glas) en dus een extra isolatielaag.

Wat levert isolatieglas je op?

  • geld: je energielasten gaan omlaag
  • comfort: minder tocht in huis
  • comfort: minder geluid van de straat
  • milieuwinst: minder CO2-uitstoot
  • een beter energielabel, goed voor de waarde van je huis

Hoe weet je wat voor glas je hebt?

Het verschil tussen dubbel en enkel zie en voel je meestal wel. Maar is het dubbel, hr, hr+, hr++ dubbel glas of hr++ triple glas? Bij hoogrendementsglas kun je de aanduiding tussen de glasplaten vinden (even zoeken). Staat daar niks, dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas van voor 1996.

Is isolatieglas geschikt voor jouw huis?

Dubbel glas kan bijna altijd. In de meeste kozijnen waar nog enkel glas in zit, kun je zonder problemen twee glasplaten kwijt. Drie platen is vaak lastiger. Maar ga je toch je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas. Het prijsverschil heb je zo terugverdiend. In monumenten of beschermd stadsgezicht is dubbel glas niet altijd een optie. Maar dan heb je wel alternatieven: speciaal monumentenglas, isolatiefolie, isolerende gordijnen of voorzetramen.

Wat kost isolatieglas en wat levert het op?

Je investering levert je al gauw een rendement van 5 procent op. Bron: Milieu Centraal

Meer in het Buurkracht Jaarboek

Wil je meer lezen over isolatieglas, andere bespaaracties of de Buurkrachtbuurten? In ons Jaarboek lees je er alles over. Laat je gegevens achter en wij sturen 'm toe. Er is ook een digitale variant

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?