Isolatie in trek in Roerzicht

30 november 2015

Roerzicht in Roermond is gedeeltelijk ontworpen door architect Pierre Cuypers (1827-1921). In de jaren 30 is de wijk verder uitgebreid. Aantrekkelijke bouw, maar niet energiezuinig. Tijdens de buurtbijeenkomst in september gingen dan ook de meeste stemmen op voor isolatiemaatregelen. Op 26 november presenteerde het buurtteam de eerste buurtactie.

Buurkracht img 8659
Buurtbewoners luisteren naar mooi isolatie aanbod

De opkomst in het Cuypershuis was vergelijkbaar met die in september. “Maar wat opviel, was dat er veel andere mensen zaten dan bij de eerste bijeenkomst”, zeg Bernard Nusselder van het buurtteam. “We hebben dus weer een nieuwe groep bereikt.” Patricia Vinclair van Buurkracht hield de eerste presentatie. Ze lichtte de rol van Buurkracht nog een keer toe, en ging in op een nieuwe subsidieregeling van het Limburgs Energie Fonds. Hier kunnen huizenbezitters een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Warmtebeelden

Buurkracht img 8660
Uitleg warmtebeelden

Het buurtteam zelf gaf vervolgens uitleg over de warmtecamera van Buurkracht die de komende weken in de buurt circuleert. Bernard: “Ter voorbereiding hadden we van onze eigen woningen al wat foto’s gemaakt die we konden laten zien. Als je de camera goed instelt, kun je daarop zien waar er warmte uit je huis naar buiten lekt. Je ziet dus waar de isolatie voor verbetering vatbaar is. Wie ook van die beelden van z’n woning wil, kan dat bij ons melden, rechtstreeks of via onze Buurkracht-pagina. Op de avond zelf hebben dat ook al zeven mensen gedaan.”

Woningscan

Bij de eerste buurtbijeenkomst had een van de aanwezigen zijn jarendertigwoning beschikbaar gesteld voor een woningscan. Die scan heeft energieadviseur Alexander Berk inmiddels uitgevoerd. Deze avond liet hij zien wat hij zoal was tegengekomen. En ook dat was een bevestiging van het algemene beeld dat de woningen in Roerzicht op z’n zachtst gezegd niet optimaal geïsoleerd zijn.

Selectie isolatiebedrijf

Zo vormde de presentatie van Alexander een mooie opmaat naar waar het eigenlijk om draaide: de isolatieactie die in de buurt is voorbereid. Bernard: “We hebben alle leveranciers in een straal van 25 kilometer om een offerte gevraagd. Dat waren er maar drie, dat viel ons ook tegen. Eén van hen bleek niet gecertificeerd te zijn en viel om die reden voor ons af. De andere twee voldeden aan al onze criteria en kwamen met een vergelijkbaar aanbod. Die hebben we allebei uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar alleen Neuhof-Haans uit Haelen kon. Toevallig ook de leverancier met een iets lagere prijs per vierkante meter.”

10 offerteaanvragen op zak

Dat Neuhof-Haans wel aanwezig kon zijn om zijn aanbod toe te lichten, legde het isolatiebedrijf geen windeieren: tien buurtbewoners vroegen meteen een persoonlijke offerte aan. Een prima score om mee te beginnen, vindt ook Bernard. “Ook via buurkracht.nl/roerzicht kunnen buurtgenotenm vrijblijvend een offerte aanvragen. De komende tijd gaan we verder met zonnepanelen aan de slag. Een werkgroep onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om die op het eigen dak te leggen en wat we eventueel kunnen doen met een postcoderoosproject. Bijvoorbeeld voor de mensen die in een monument wonen of van wie het dak niet gunsig ligt. Ik verwacht dat we in het voorjaar vervolgstappen in maken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?