Isolatie en zonnepanelen in trek in Budel-Dorplein

04 mei 2016

Ondanks de voorjaarsvakantie liep het op 2 mei aardig storm bij gemeenschapshuis De Schakel in Budel-Dorplein. Daar presenteerde het buurtteam voor bijna 50 dorpsgenoten twee interessante energiebespaaracties: voor isolatie en zonnepanelen. De eerste opdrachten zijn al binnen.

Buurkracht bb 0502
Veel interesse bij inwoners Budel-Dorplein

Buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht verzorgde de inleiding: waarom zijn we hier bij elkaar? Wim Cremers van het buurtteam: “In Budel-Dorplein zijn inmiddels bij bijna iedereen slimme meters geplaatst. Dat betekent dat we nu via onze buurtpagina, buurkracht.nl/budel-dorplein, ons energieverbruik kunnen volgen. Irmy legde ook nog een keer uit hoe dat werkt.”

Besparingsmogelijkheden onder de loep

De tweede spreker was energieadviseur Jimmy Jacobs. Hij heeft in opdracht van Buurkracht een zogeheten buurt- en woningscan uitgevoerd: een onderzoek naar de energiebesparingsmogelijkheden in Budel-Dorplein aan de hand van een rondgang door het dorp en een diepergravende analyse van één woning. Wim: “Hij gaf een mooi overzicht van wat we allemaal zouden kunnen doen om onze huizen energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld met dubbel glas, zonnepanelen en isolatie. Het huis dat hij onder de loep genomen had, staat in het oude deel van Budel-Dorplein. Anders dan het nieuwere deel uit de jaren vijftig en zestig is dat beschermd dorpsgezicht. Daarvoor gelden wat meer beperkingen. Spouwmuurisolatie aanbrengen is er bijvoorbeeld nog niet zo eenvoudig: de gaten die een isolatiebedrijf daarvoor in de muur boort, mogen geen grotere diameter hebben dan 14 mm.”

Isolatieactie in de aanloop een succes

Dat dit geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn, kwam aan de orde in de presentatie van isolatiebedrijf Duits, de partij die het buurtteam heeft geselecteerd. “Duits kan isolatie aanbrengen via gaten van 12 mm doorsnee”, legt Wim uit. “Ook daarvoor is goedkeuring van de gemeente nodig, maar daar is het bedrijf druk mee bezig. Als die toestemming is, kan ook het oude deel van Budel-Dorplein met spouwmuurisolatie aan de slag. Ook in het nieuwere deel van het dorp is hier veel belangstelling voor. Vijf huishoudens hebben zelfs al de opdracht verstrekt en zeker vier andere hebben nog vóór de bijeenkomst een offerte aangevraagd. Daar zijn er na afloop zeker weer bij gekomen.”

Warm animo voor zonnepanelen

Ook voor de zonnepanelenaanbieding van Van der Sande hadden bewoners veel interesse. “Er kwamen behoorlijk wat vragen uit de zaal. Over het rendement, het onderhoud, de brandveiligheid, de opbrengst. Ook voor deze actie hebben zich nog vóór de bijeenkomst bewoners gemeld. Eén huis heeft de zonnepanelen al liggen, op een ander adres, waar de bewoners ze zelf gaan installeren, zijn ze net geleverd. En aan het eind van de avond hebben ook nog verschillende bezoekers een offerte aangevraagd.”

Aanmelden kan nog

Wim is tevreden over het verloop van de avond. “We hebben de leveranciers zorgvuldig geselecteerd. Voor beide acties hebben we vijf of zes partijen uitgenodigd voor een gesprek en onze wensen op tafel gelegd. Zo hadden we een voorkeur voor premiumkorrels boven glaswol en keken we goed naar de kwaliteit van de producten, maar ook van de dienstverlening. Goed om te merken dat dorpsgenoten vertrouwen hebben in onze keuze. Iedereen uit het dorp die meer wil weten over de acties of zich alsnog wil aanmelden, kan bij mij en Theo van der Aalst aankloppen, gewoon op straat of via onze buurtpagina. We kijken voorlopig aan hoe het loopt, en dan gaan we over een tijdje weer over vervolgstappen nadenken.”

Budel-Dorplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Budel-Dorplein